Sobota, 27 července, 2024
20.2 C
Litoměřice
DomůKulturaVýstavyHorizonty Vladimíra Vély lákají do Roudnice

Horizonty Vladimíra Vély lákají do Roudnice

ROUDNICE NAD LABEM – Zbývá jen několik dní do ukončení výstavy Vladimíra Vély (*1980) v Galerii moderního umění v Roudnici nad Labem. Véla, jeden z nejtalentovanějších malířů současné české výtvarné scény, v Roudnici vystavuje malířské cykly z posledních tří let. Výstava, která na první pohled zaujme malbami monumentálního účinku a podmanivé barevnosti, se vyznačuje přitažlivou instalací, v níž nechybějí zavěšené obrazy v prostoru.

Hlavní sál naplnily suverénní malby akrylem, oproštěné od jakékoli nadbytečnosti, s rozměry i dvou a více metrů. Monumentální jsou však tato díla hlavně díky tomu, jak sugestivně v nich autor pracuje s prostorem, barvou a světlem. Představené námětové okruhy vytvářejí vyvážené celky, zahrnující velká akrylová plátna, ale také obrazy komorních rozměrů nebo kresby tuší a pastelem.

Výstava je atraktivní i doprovodným programem. Na jejím začátku se uskutečnila společná prohlídka s autorem, který se do Roudnice ještě vrátí. V sobotu 23. dubna povede workshop, který bude zároveň tvořivou dernisáží se křtem katalogu k výstavě (Petra Mazáčová – Lucie Šiklová, Vladimír Véla. Horizont konkrétna, Roudnice nad Labem 2022).

Nechybí animované prohlídky pro školy, které díky jejich zájmu probíhají téměř denně. Výstava má dokonce rekordní návštěvnost těchto skupin dětí a studentů. Během zážitkové animace Vstoupit do obrazu se stávají aktivními účastníky. Dokazují, že i do abstrahující, zcela nekonkrétní malby se může ponořit každý vnímavý divák, otevřený hloubce barev a světla. Výstava v roudnické galerii, na dohled od Řípu, a přitom kousek od hlavního města, láká také pražské zájemce o současné umění.

Připomeňme ještě název výstavy Horizont konkrétna. Krajinné horizonty se těžko popisují slovy, přesto se můžou vrýt do mysli. Podobně lze najít cestu k porozumění malířským cyklům Vladimíra Vély, jenž opakovaně potvrzuje, že závěsný obraz nadále zůstává zcela legitimním, a především silným médiem.

Workshop/ dernisáž a křest katalogu s Vladimírem Vélou
workshop: 23. 4. 2022, 14–16h
dernisáž: 23. 4. 2022, přibližně od 16h

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -