Sobota, 27 dubna, 2024
7.7 C
Litoměřice
DomůKulturaDo Litoměřic na besedu přijede spisovatelka Jana Poncarová

Do Litoměřic na besedu přijede spisovatelka Jana Poncarová

Litoměřice – Podbrdské ženy, Eugenie, Alžběta a Nina. Znáte tyto knihy? Napsala je Jana Poncarová. Novinářka a copywriterka, která se ve své tvorbě inspiruje skutečnými událostmi a osobnostmi, které opravdu žily.  Ve středu 30. března přijede na besedu do Knihovny Karla Hynka Máchy v Litoměřicích.

Setkání s jednou z nejtalentovanějších a nejprodávanějších současných českých autorek začíná v 17 hodin.

Vstupné: 50,- Kč.

UDÁLOST NA FACEBOOKU je ZDE.

Jana Poncarová žije v Plzni. Zatím poslední knížka jí vyšla loni a nese název Cyklistka. Jana Poncarová ji v knihovně představí, vysvětlí, jak knížka vznikala, a přečte z ní několik ukázek.

K napsání románu Cyklistka autorku inspiroval skutečný životní příběh baronky Blanky Battaglia a také místo, kde žila, zámek v jihočeských Bratronicích. Právě tam nyní zve Poncarová své čtenáře, aby společně se studentkou žurnalistiky Klárou oživili vzpomínky stárnoucí šlechtičny na její pestrý život i na její osudovou lásku, po které jí zůstal jen nikdy nepřečtený dopis.

Autorka v novince Cyklistka, podobně jako ve svých předchozích úspěšných románech Podbrské ženy, Eugenie a Alžběta a Nina, mapuje osudy silné i značně osobité ženy. Baronka byla výbornou cyklistkou, a to v době, kdy byl tento sport teprve na začátku, natož aby na kolo nasedaly ženy – postavila se konvencím a jako mladá dívka se vydala na bicyklu přes Rakousko a Německo do Švýcarska. Bez finančních prostředků…

„Cyklistka není životopisný příběh. Je to román. Dějová linka je smyšlená, ale zasazená do skutečného prostředí a do dějinných událostí dvacátého století. Mohla jsem dát místu i hlavní hrdince jiná jména, ale pak by se vytratilo charisma spojené s příjmením Battaglia. Zámek v Bratronicích je spojen s Blankou a Blanka s ním. Jsou nerozluční. Proto se v tomto románu prolíná fikce se skutečností,“ říká o knize autorka.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -