Uprchlíci se zapojují do běžného života, materiální pomoc se stále hodí

0
291

Litoměřice – Víte, že Charita Litoměřice v tuto chvíli pečuje o 180 ukrajinských maminek s dětmi? Umístěné jsou ve třech budovách na území města, přičemž středobodem všeho dění je koordinační centrum v Želeticích.

 Až na pár výjimek, které se ubytovaly teprve tento týden, mají všichni vyřízené úřední záležitosti, včetně zdravotního pojištění a sociální dávky, na kterou mají nárok. Uprchlíkům je vyplácena mimořádná okamžitá pomoc. Čítá 5 tisíc korun na osobu.

„Chci moc poděkovat majitelům budov za perfektní spolupráci. Nikdo přesně nevěděl, co nás čeká a vše se dělalo za běhu – komunikace přesto fungovala na sto procent. Aktuálně máme již veškeré zásobování perfektně nastaveno. Lidé mají střechu nad hlavou, mají co jíst, mají základní informace i finance. V tuto chvíli čekáme, jak to bude se sociálními dávkami. Zatím to vypadá, že mimořádná okamžitá pomoc bude skutečně pouze jednorázová. Také proto jsme se s maminkami dohodli, že je budeme i nadále zásobovat veškerou materiální pomocí, protože je jasné, že s takovými penězi se nedá vystačit dlouho,“ uvedla ředitelka Karolína Wankovská.

Řada uprchlíků už si našla práci a snaží se postavit na vlastní nohy. „Nezapomínáme ani na lidi, kteří nejsou nijak organizovaní, do Litoměřic přijeli po vlastní ose a ubytovali se u soukromých osob. I těm je nabízena veškerá pomoc,“ uvádí ředitelka Charity.

Na ukrajinských hranicích i nadále pomáhá Nadační fond BigMat. „Chci celému nadačnímu fondu velice poděkovat. Dělají velice dobrou a záslužnou práci. Rychle a efektivně. Opravdu mě ohromuje to obrovské množství energie, které do toho ti lidé dávají,“ dodává Karolína Wankovská.

Pokud jde o materiální pomoc pro lidi ubytované na území Litoměřic, i nadále litoměřická Charita potřebuje trvanlivé potraviny, hygienické potřeby, čistící prostředky, hadry a košťata. Naopak vůbec není potřeba oblečení a je stop-stav na kočárky.

- Naši partneři -
Předchozí článekLITOMĚŘICE: ZŠ Masarykova po několika letech opět zažila Karneval na ledě
Další článekHvězdně obsazený Čtyřúhelník na horách míří do Roudnice
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno