Pátek, 29 března, 2024
5.8 C
Litoměřice
DomůKulturaZemřeli výtvarníci Jiří Ryvola a Tibor Kováč

Zemřeli výtvarníci Jiří Ryvola a Tibor Kováč

Litoměřice – V uplynulých dnech zemřeli hned dva litoměřičtí výtvarníci. Tento svět navždy opustili Tibor Kováč a Jiří Ryvola. Na svých sociálních sítích o tom informoval Mirek Zimmer, místní fotograf a bývalý redaktor Českého rozhlasu.

„Ve věku 87 let zemřel Tibor Kováč, který se věnoval tvorbě dřevěných plastik, a Jiří Ryvola (82), malíř, grafik, autor půvabných kreseb, kterými doprovodil řadu drobných publikací, místopisných črt nejen o regionu (Litoměřice, Úštěk, Děčín, Bretaň kamenná, Barvy a vůně Provence, aj.) Měl jsem čest s nimi spolupracovat, být jim nablízku, pomáhat při přípravě výstav, nahlédnout i do jejich ateliérů… Ač každý se věnoval jinému oboru, jedno měli společné – z jejich prací vyzařoval klid, pohoda a často i osobitý humor. Ale o těchto rysech vlastně netřeba mluvit v minulém čase. Těší nás i teď, ač už autoři, z jejichž ruky tyhle výtvory vzešly, na nás hledí odkudsi shůry… R.I.P.,“ uvedl Zimmer.

Na oba umělce zavzpomínal i pořadatel Úštěckých jarmarků majitel úštěcké Galerie U Brány,  Libor Uhlík. „Měl jsem tu čest pořádat Jirkovi Ryvolovi výstavy ve své galerii. Na jeho první vernisáži hrála Druhá tráva s Robertem Křesťanem a Lubošem Malinou. Luboše pak pozval ke mne jako začínajícího výtvarníka, na svoji druhou výstavu jako hosta. Byla to vždy úžasná spolupráce. Jiří byl intuitivní a skvělý malíř i živel a pan Kováč výborný řezbář. Posílám pozdravy nahoru pánové a smekám,“ uvedl Uhlík.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -