Sobota, 20 dubna, 2024
4.3 C
Litoměřice
DomůKulturaDětiLitoměřický loutkový festival začíná už tento pátek

Litoměřický loutkový festival začíná už tento pátek

Litoměřice – První březnový pátek – 4. března – se v Litoměřicích budou dít věci! Na Mírovém náměstí proběhne slavnostní zahájení již 18. ročníku Litoměřického loutkového festivalu. Pozvání k této výjimečné události přijalo divadlo KVELB, které dorazí s loutkou desetimetrového draka.

Obrovská pohyblivá loutka je nepřehlédnutelná. Umí létat ve výšce, mává křídly, kope nohama, chrlí oheň a kouř – ať už ve vzduchu nebo v chůzi po pevné zemi. Divadlo Karla Hynka Máchy tímto zve všechny děti i dospělé, aby si tuto show nenechali ujít. Průvod startuje u divadla v 17 hodin a vydá se směrem k Mírovému náměstí.

Kromě slavnostního průvodu si Divadlo Karla Hynka Máchy pro děti připravilo zajímavá představení až do středy 9.března.

V sobotu ožije sál divadla pohádkou plnou humoru, ale i napětí. Představení Šípková Růženka zajistí Divadlo Kejkle. V neděli oblíbený tým Divadla Evy Hruškové a Jana Přeučila překvapí veselým i poučným kontaktním představením Čert a Káča. Autorka scénáře i písničkových textů, oblíbená česká spisovatelka Martina Drijverová zná dobře malé diváky. Proto napsala představení hravé, kde děti jen nesedí v hledišti, ale spolupracují s herci a stávají se součástí pohádky. K Loutkovému festivalu patří loutky, jak jinak. Autor loutek nedělní pohádky Čert a Káča, Jaroslav Doležal své loutky kouzlí poctivě jako za starých časů – svými dláty a ze dřeva.

Po pohádkách bude následovat výtvarná dílna.

Bohatým programem bude Divadlo K.H. Máchy pokračovat i v pondělí 7. března. Následující tři dny do divadla zavítají zejména děti z místních mateřských škol. V pondělí je čeká pohádka CziDivadla O princezně, Luciášovi a makových buchtách. V pohádce se objevuje loutka Belzebuba v životní velikosti, která je namluvena Miroslavem Táborským. Její autorkou je Samiha Maleh, známá česká scénografka a kostýmní návrhářka. Mimo divadelní tvorbu se zabývala i tvorbou autorských loutek, které vystavovala v 90. letech na loutkovém festivalu v Holandsku a Belgii.

Divadlo v úterý 8.března nabídne dětem pohádku Dřevěného divadla Jana Hrubce – Aladinova kouzelná lampa.

Festival bude zakončen více než velkolepě. Do Litoměřic přijede Víťa Marčík – svérázná osobnost divadla 20. století. V jeho podání se klasické pohádky mění ve studnici vtipů a gagů. Jeho kočovné divadlo je známé ve všech koutech republiky. Je totiž nezapomenutelné. Pro děti z litoměřických mateřských škol si divadlo Víti Marčíka na středu připravilo pohádku Popelka.

Toto je tisková zpráva MKZ Litoměřice.

Autor: Daniela Kekrtová

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -