Neděle, 28 dubna, 2024
22.2 C
Litoměřice
DomůZprávyTipy a nápady5 věcí, které byste měli vědět o současném hypotéčním trhu (reklamní článek)

5 věcí, které byste měli vědět o současném hypotéčním trhu (reklamní článek)

Pohráváte si s myšlenkou na vyřízení hypotéky, ale odrazuje vás aktuální situace na realitním trhu? Ukvapené rozhodnutí vás může mrzet. Seznamte se proto s nejdůležitějšími fakty, které by měl znát každý, kdo o financování nemovitosti bankou vážně uvažuje.

Hypotéky zdražily a jsou méně dostupné

Éra levných úvěrů je momentálně u ledu. Úrokové sazby výrazně vzrostly, za což vděčíme inflaci a ČNB, která zareagovala zvýšením základní sazby na 2,75 %. Většina bankovních ústavů nyní nabízí hypotéky s úrokem přes 4 % a o světlejších zítřcích si můžeme nechat zdát. Situaci naopak komplikují vyšší nároky na bonitu, takže je téměř jisté, že odmítnutých žadatelů letos výrazně přibude.

Končící fixace zavání problémem

Pokud již hypotéku splácíte, protože se vám ji podařilo získat v době, kdy byly úroky proklatě nízko, nemáte ani zdaleka vyhráno. Blížící se konec fixačního období vám může sebrat vítr z plachet – připravte se na hořkou realitu výrazně horších podmínek pro nové období. Zvýšení měsíční splátky se můžete vyhnout jedině výhodným refinancováním. Raději se o přechod k jinému bankovnímu ústavu zajímejte v dostatečném předstihu (refinancovat lze až 2 roky před koncem fixace). Hrozí totiž, že v brzké době úroková sazba opět citelně vzroste.

„Děravý byt“ před rekonstrukcí raději nebrat

Pokud se ve vašem hledáčku nachází byt, který vyloženě prosí o generální rekonstrukci, nezapomeňte si do koruny spočítat, na kolik vás rekonstrukce vyjde. Stavební materiály i služby podražily a z tzv. děravých bytů se stávají pasti na peníze.

Výhody nájemního bydlení vychází najevo

Zatímco v případě hypotéky pravděpodobně strávíte na jednom místě až několik desítek let, bydlením v nájmu posílíte pocit svobody, a navíc nebudete nuceni řešit údržbu a opravy. Výše nájmů sice není zrovna nejnižší, ale na druhou stranu vám nikdo nesváže ruce. V Německu, Rakousku či Švýcarsku nemají k nájemnímu bydlení ani zdaleka tak negativní vztah jako Češi.

Kam budou směřovat ceny nemovitostí?

Napadlo vás, že s pořízením bytu či domu zatím počkáte, protože očekáváte skokový propad „nadstřelených“ cen nemovitostí? Tak toho se pravděpodobně jen tak nedočkáte. Ceny nemovitostí stále rostou, a to i navzdory menšímu zájmu o hypotéky.

Pokud se nakonec pro sjednání hypotéčního úvěru přeci jen rozhodnete, nemusíte na to být sami. Obraťte se na realitku MAXIMA, která vám pomůže vyjednat nejvýhodnější podmínky.

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -