„Muzika je pro mě nejlepší terapií,“ tvrdí jubilant, kapelník Áda Škarda

0
122

Litoměřice – „Péče lékařů, a hlavně muzika a setkávání s přáteli mě vrátily zpátky do života. Byla to pro mě nejlepší terapie,“ říká známý litoměřický kytarista a kapelník Áda Škarda, který se v těchto dnech dožívá 80 let. U této příležitosti jej v úterý na radnici přivítal a poblahopřál mu litoměřický starosta a senátor Ladislav Chlupáč.  A jaká by to byla oslava, kdyby při ní na radnici nezněla Ádova kytara!

Jubilant, kladenský rodák, má za sebou bohatou kantorskou i muzikantskou kariéru, učil a řediteloval na ZŠ v Křešicích, vedl pěvecký sbor Sluníčko, sám ve sborech zpíval a dosud zpívá, hrával také s různými hudebními seskupeními a hlavně – založil band, který nese jeho jméno a který zpestřuje hudební dění především v Litoměřicích.

Ádu znají Litoměřičané i jako jednoho z organizátorů dnes už legendární „Swingové kavárny“. Hudební redaktor Českého rozhlasu Ivan Dolejší tehdy (2009) uvedl, že za swingovou kavárnou byl Ádův troufalý nápad, když se rok předtím na onkologii pomalu loučil se životem. („První kavárna bude asi zároveň moje poslední.“)  Žádné loučení se, bohudík, nekonalo…

Dnes už tenhle pořad neexistuje, bohužel.  Áda však hraje dál. Rozdával radost a dobrou náladu všude, kam ÁŠB zavítal, ať už to bylo v pokratické hospůdce, v restauraci Labuť, v domově seniorů Na pahorku, nebo teď nejnověji každé pondělí v Krušovické pivnici.

Tak za všechny – stálé zdraví a hodně dobrých tónů, kapelníku!!!

Text a foto: Miroslav Zimmer

- Naši partneři -
Předchozí článekNa Kratochvílově rozhledně řádili vandalové
Další článekMěsto Litoměřice vydá bonusovou knížku s lákadly (nejen) pro turisty
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno