Pátek, 3 května, 2024
15.3 C
Litoměřice
DomůKultura„Pění to“ ve Dvojčeti

„Pění to“ ve Dvojčeti

Litoměřice Řekne-li se „pění to,“ evokuje to mj. příliš pěnící pivo. „Pění to!“ je ovšem také název výstavy, která začíná v Gotickém dvojčeti v Litoměřicích, současně však i téma dalšího, v pořadí už 20. česko-německého uměleckého sympozia  Proudění/Strömungen v Řehlovicích. Vysvětlení podává výtvarnice Lenka Holíková, která vede galerii i řehlovické kulturní centrum.

 „Ke statku, sídlu centra, kde sympozia už dvě desítky let konáme,  patří i objekt po bývalém pivovaru. A právě to nás přivedlo na téma „Pění to!“. Můžeme jej v přeneseném významu vztáhnout i na dění ve společnosti.“ 

Tématu se chopilo šestadvacet umělců z Berlína, Mnichova, Kolína n.R., z Prahy, Brna, Ostravy, Zlína, Uherského Hradiště,  Litoměřic… Výsledky? Keramické exponáty jakoby probublávané pěnou, fotografie pěny vařícího vosku, textilie připomínající bubliny a pěnu na vodě, dvoumetrový ze železa vykovaný hrozen, výtvarně pojaté pivní tácky o metrovém průměru, atd.  „Samozřejmě, vzhledem k omezenému prostoru je tady jen zlomek artefaktů z Řehlovic,“ říká Lenka a dodává, že „Pění to!“ bude v Dvojčeti „bublat a pěnit“ až do konce března.  Začne vernisáží v pátek 21. ledna v 17 hodin.

Autor: Miroslav Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -