Pátek, 3 května, 2024
17.6 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřickoS likvidací slepic v Libotenicích pomáhají i dobrovolní hasiči

S likvidací slepic v Libotenicích pomáhají i dobrovolní hasiči

Litoměřicko – V libotenické drůbežárně v tuto chvíli zasahují všechny jednotky dobrovolných hasičů z litoměřického okresu. V tamní drůbežárně pomáhají s likvidací slepic nakažených ptačí chřipkou. Zlikvidovat je potřeba na 160 tisíc kusů zvířat a téměř milion vajec. V drůbežárně je aktuálně dvanáct jednotek hasičů a hasiči ze dvou záchranných útvarů.

„Je to pro nás úplně nová zkušenost, s něčím takovým jsme se dosud nikdy nesetkali. S nadsázkou se dá říct, že kdo může, pomáhá v Libotenicích,“ uvedl Martin Šimek, velitel litoměřických dobrovolných hasičů.

Zvýšený úhyn drůbeže v jedné z hal libotenické drůbežárny nahlásil soukromý veterinární lékař 22. prosince. Ptačí chřipka byla následně potvrzena. Několik dní se ovšem čekalo na dodávku oxidu uhličitého, kterým se slepice utrácejí. Plyn musí zajistit majitel chovu, který ho přivezl až z Maďarska.

Od prvního podezření na ptačí chřipku zůstávala všechna vejce v Libotenicích a žádné se nedostalo do prodeje. Přes svátky uhynulo na 100 tisíc slepic.

Likvidace zvířat a vajec začala 28. prosince. Potrvá několik dní. Mrtvé slepice jsou převáženy ve speciálních kontejnerech do asanačního podniku v Mimoni. Stále živou drůbež usmrtí ve speciálních kontejnerech oxidem uhličitým. Kontejnery dodali hasiči.

Vše probíhá za velmi přísných hygienických opatření a v ochranných oblecích, virus H5N1 je totiž potenciálně přenosný na člověka.

Škodu Agrární komora ČR odhaduje na 20 milionů korun, větší dopad na český trh by ale nákaza v Libotenicích mít neměla. Uhynula zhruba 2% populace nosnic v republice.

Okolo velkochovu veterináři vymezili tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. Do ochranného pásma kromě katastrálního území Libotenic patří také katastry obcí v nejbližším okolí, a to Černěves, Hrobce, Rohatce, Chodouny, Lounky, Oleško u Rohatců a Židovice nad Labem.

Jak se nákaza do Libotenic dostala, je předmětem dalšího šetření. Nejčastěji bývají zdrojem nákazy volně žijící ptáci a jejich infikovaný trus, který může kontaminovat vodu nebo krmivo. Virus ale může do chovu přinést i člověk na botách, pneumatikách nebo pomůckách.

V ČR letos kvůli ptačí chřipce utratili zhruba čtvrtmilionu ptáků.

Úvodní foto: Karel Pech

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -