Středa, 1 května, 2024
20.9 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLovosiceZa parkování v centru Lovosic si řidiči připlatí

Za parkování v centru Lovosic si řidiči připlatí

Lovosice – V úterý 21.12.2021 bude parkování v Lovosicích zdarma, proběhne totiž instalace nových parkovacích automatů. Od středy 22.12.2021 nabude účinnosti nové nařízení, které zvyšuje poplatek za parkovné.

Nové parkovací automaty umožní řidičům provést platbu nejen mincemi, jako tomu bylo doposud, ale také platební kartou nebo telefonem. Nově bude nutné vyplnit registrační značku vozidla.

„Výměna stávajících parkovacích automatů v Lovosicích je nutná z důvodu jejich opotřebení, které se projevuje jejich nefunkčností a poruchovostí a zavedení možnosti plateb platební kartou nebo telefonem,“ vysvětlil Milan Dian, starosta města. Automaty budou napájeny solárními panely bez nutnosti napojení na veřejnou rozvodnou síť. Komunikační nastavení bude primárně v češtině, ale umožní přepnutí také na němčinu a angličtinu. Automaty budou vyměněny v průběhu jednoho pracovního dne ve stejném počtu jako dosud. Budou osazeny téměř na stejných místech, tak jak jsou řidiči zvyklí s malými výjimkami.

Od středy 22. prosince si řidiči za parkování v Lovosicích připlatí. První půl hodina parkování vyjde na 10 Kč, každá další hodina pak na 20 Kč. Uvedené ceny jsou platné v době pondělí až pátek od 8:00 do 16:00 hodin. Mimo tuto dobu je stání vozidel v Lovosicích stále zdarma. Parkování je zpoplatněno pouze v ulicích Osvoboditelů, 8. května a Václavské náměstí. Nové nařízení zpoplatněné parkovací plochy nijak nezvyšuje. Kontrolní činností nad dodržováním tohoto ustanovení je pověřena Městská policie Lovosice.

Radnice si nechala zpracovat průzkum cen a i po navýšení mají Lovosice nejnižší parkovné v porovnání s okolními městy. „K zvýšení poplatku nás vedlo několik okolností. Prvním důvodem jsou zvyšující se náklady na údržbu a provoz parkovacích automatů a všeobecný růst cen. Problém stále hustší dopravy nás vede ke snaze odklonit provoz z hlavních tahů města a trochu jim ulevit. Doufáme, že tímto krokem motivujeme řidiče využívat parkovací místa vzdálenější od centra, ale bez poplatků,“ doplnil starosta. Cena za stání motorových vozidel se v Lovosicích od zavedení prvních parkovacích automatů zvyšuje vůbec poprvé. Původní cena byla 5 a 10 Kč.

Výměnu parkovacích automatů zajistí firma Saba ClickPark s.r.o. Praha, která vyhrála výběrové řízení. Zajistí pro město nejenom instalaci, ale také následnou údržbu a provoz.

Toto je tisková zpráva města Lovosice.

Autor: Ivana Kocánková

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

3 KOMENTÁŘE

  1. co byste chteli od sportovce na radnici pan šuma atd. přece nabudu parkovat na namesti kdyz to mam u penny zadarmo nejsem vul

  2. „K zvýšení poplatku nás vedlo několik okolností. Prvním důvodem jsou zvyšující se náklady na údržbu a provoz parkovacích automatů…“ – tak to je drsná argumentace – dali jsme vám automaty, ale musíme zdražit, protoze je drahá údržba a provoz. Tvl, to nemá chyvu. A nenapadlo vás, že kdybyste tam ty automaty neměli, tak jsou náklady 0 a neporostou? Ale ne, my tam dáme ještě dražší, abychom měli důvo zdražit. To je fakt trapas.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -