Sobota, 4 května, 2024
10.9 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceCentrum pro integraci cizinců nově v Litoměřicích

Centrum pro integraci cizinců nově v Litoměřicích

Litoměřice – V České republice žije dle statistik Ministerstva vnitra 634 000 cizinců. V okrese Litoměřice se jedná o více než 4100 osob s cizí státní příslušností. Přímo v Litoměřicích má trvalé bydliště 860 z nich. Jsou to lidé ze zemí EU, ale i mimo EU. Většinou se jedná o Ukrajince, Vietnamce, Slováky či Mongoly. Stěhují se sem většinou za prací, ale i za svými blízkými.

Být cizincem v ČR, chce odvahu a trpělivost učit se jazyk, mít informace pro snadnější porozumění fungování úřadů, škol, zaměstnavatelů a celkovému uspořádání společnosti.       

Na tyto obtížné situace cizinců reaguje svou nabídkou sociálních služeb, vzdělávání a dobrovolnictví Centrum pro integraci cizinců o.p.s, které již má pobočky a poradenská místa v Praze, Středočeském a Libereckém kraji. 

Od 18.ledna 2022 rozšiřuje svá poradenská místa i do Ústeckého kraje. V prostorách Litohubu Litoměřice (3.patro budovy Komerční banky, Mírové nám. 167) bude v provozu poradenské místo bez objednání každé úterý od 10.30 do 13 hodin.

A jaká konkrétní témata sociální pracovnici CIC s cizinci nejčastěji řeší? Jsou to zejména informace k pobytu v ČR, poradenství v oblasti rodinných otázek, zdravotní péče, hledání práce a pracovně-právní problematiky, bydlení, vzdělávání a sociálního zabezpečení. Poradenství CIC je určeno občanům EU, cizincům ze 3. zemí, ale také rodinným příslušníkům občanů ČR.

Další informace o činnosti CIC naleznete na www.cicops.cz nebo přímo kontaktujte sociální pracovnici pro Litoměřice a okolí. 

Kontakt:

Centrum pro integraci cizinců, o.p.s. – poradna v Litoměřicích

Sociální pracovnice: Mgr. Marcela Lubwika

Pracoviště: Litohub, Mírové náměstí 167, Budova Komerční Banky  (3. patro)

Tel. a e-mail: +420 704977967 ,  marcela.lubwika@cicops.cz, litomerice@cicops.cz

Konzultace bez předchozího objednání: každé úterý 10:30 -13:00 (další dny po předchozí domluvě)

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -