Pátek, 26 dubna, 2024
2.9 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLovosiceV okně lovosického úřadu svítí Moravská hvězda

V okně lovosického úřadu svítí Moravská hvězda

Lovosice – O víkendu se v okně městského úřadu rozsvítila tradiční Moravská hvězda. Hvězda je symbolem Vánoc a adventu v Německu a pro lovosické občany je připomenutím vzájemného vztahu a přátelství s partnerským městem Cosvig.

V minulých letech hvězda svítila z věže staré radnice, v době její rekonstrukce byla sejmuta a pak krátce rozsvícena ve foyer městského úřadu. „Nyní jsme se rozhodli přesunout ji do oken úřadu, a to z prostého důvodu, že vlivem povětrnostních podmínek hvězda velice trpí díky materiálu z kterého je zhotovena ,“ vysvětlil Vladimír Šuma, místostarosta města.

Tento symbol Vánoc se v Lovosicích objevil poprvé v roce 2014, kdy ho městu daroval tehdejší primátor Coswigu pan Frank Neupold při slavnostním otevření Centra pro cestovní ruch a partnerství.

Moravská hvězda v Německu známá jako Herrnhuter Sterne, což česky znamená ochranovská hvězda, zdobí v době adventu mnoho domů a veřejných budov nejenom v Německu, ale také v mnoha zemích světa.

Mnohacípou hvězdu poprvé vyrobili v roce 1821 studenti z moravské chlapecké školy v obci Niesky (36 km od Herrnhutu); tehdy měla hvězda 110 hrotů, byla z papíru a sloužila jako ozdoba prostor školy při příležitosti jejího 50. výročí.  Na počátku tradice výroby  mnohocípých hvězd byla výuka matematiky a geometrie na školách moravských bratří, současně hvězdy sloužily jako výzdoba škol.

„Lovosická“ Moravská hvězda je již třetí v pořadí.

Toto je tisková zpráva města Lovosice.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -