Pátek, 26 dubna, 2024
5.9 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceLitoměřičané si dnes připomínají 17. listopad

Litoměřičané si dnes připomínají 17. listopad

Litoměřice – Státní hymna v podání pěveckého sboru Cantica Bohemica dnes v den státního svátku rozezněla Mírové náměstí v Litoměřicích. Litoměřičané si pod bronzovou trikolorou připomněli 17. listopad jako den, který se dvakrát nesmazatelně zapsal do dějin českého národa. Poprvé v roce 1939, podruhé o padesát let později v roce 1989.

„Vždy u toho byli studenti a vždy šlo o vystoupení proti totalitnímu systému,“ připomněl litoměřický radní a historik Filip Hrbek. Pro bývalého mluvčího Občanského fóra a disidenta Alexandra Vondru pak 17. listopad znamená svobodu. „Svobodu národa, který může volně dýchat a jít směrem, který si sám vytyčí,“ zmínil ve svém projevu litoměřický europoslanec Vondra, po němž se závěrečného slova ujal zakladatel OF na Litoměřicku, disident a bývalý senátor Zdeněk Bárta. Ten volil i ostřejší slova na adresu současné společnosti, která se podle jeho názoru vzdálila Havlovým myšlenkám.

Akci, jíž se zúčastnila zhruba stovka lidí, pořádalo město Litoměřice a Nadační fond Kalich. Mnozí z nich se pak v čele s litoměřickými skauty vydali do parku Václava Havla k bronzové bustě prezidenta, jehož nedožité 85. narozeniny jsme si v říjnu připomněli.

Odkaz Václava Havla bude v Litoměřicích rezonovat i o několik málo dní později.

V pondělí 22. listopadu se totiž v hradním sále Kulturního a konferenčního centra uskuteční projekt nazvaný Dopisy OLZE, v němž zazní písně Dvořáka, Janáčka, Smetany a Müllera. Pořadem, v němž vystoupí mezzosopranistka Eva Garajová a harfistka Zbyňka Šolcová, provede herečka Valérie Zawadská.

Toto je tisková zpráva města Litoměřice.

Autor: Eva Břeňová

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -