Pondělí, 6 května, 2024
13.7 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřicePěstounů ubývá. Ústecký kraj hledá nové náhradní rodiny

Pěstounů ubývá. Ústecký kraj hledá nové náhradní rodiny

V České republice stále vyrůstá mnoho dětí, které nemohou žít ve své biologické rodině, a které se i díky malému množství aktivních pěstounů v tom nejzranitelnějším věku, kdy potřebují individuální láskyplnou péči blízké osoby, ocitají v zařízeních ústavní péče.  Cílem Ústeckého kraje i města Litoměřice je počet takto umístněných dětí co nejvíce snižovat.

Tomu by měla pomoci chystaná novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí, díky které má být od 1. 1. 2022 značně omezena možnost umísťování dětí do 3 let věku do ústavních zařízení.

„Potřeba pěstounské péče tak výrazně získá na významu. Počet podaných žádostí o dlouhodobou, ale i o přechodnou pěstounskou péči je však každoročně velmi nízký,“ upozornil za odbor sociálních věcí Ústeckého kraje Karel Giampaoli.

V Ústeckém kraji se v roce 2020 u dlouhodobé pěstounské péče jednalo pouze o 12 žádostí, z nich přibylo 9 pěstounů na Litoměřicku, tři však zároveň ubyli. V tomto roce bylo v celém našem kraji dosud podáno 10 žádostí. „Za rok 2020 evidoval Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu Litoměřice pro spádovou oblast obce s rozšířenou působností (ORP)Litoměřice celkem 71 pěstounů, kteří mají alespoň jedno dítě svěřeno do dlouhodobé náhradní rodinné péče. Pro srovnání, v roce 2016 to bylo 84 pěstounů, 69 pěstounů v roce 2017, 61 v roce 2018, pro rok 2019 evidoval odbor 75 pěstounů,“ sdělila vedoucí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Městského úřadu v Litoměřicích Renata Gazsi.

V případě přechodné pěstounské péče je situace ještě svízelnější. V roce 2020 bylo v Ústeckém kraji podáno pouhých 7 žádostí, v letošním roce teprve 5. Počet dětí nahlášených do evidence náhradní rodinné péče se přitom v našem kraji každoročně pohybuje okolo 200 dětí, pro drtivou většinu z těchto dětí hledá krajský úřad dlouhodobou pěstounskou péči.

Město Litoměřice péči pěstounů podporuje. „Uvědomujeme si potřebu této náhradní rodinné péče i její specifika. Proto několikrát do roka pořádáme setkání pěstounských rodin a víkendové pobyty s různými sportovními aktivitami, workshopy či exkurzemi. Přestože se snažíme dělat maximum, počet pěstounských rodin je stále nedostačující,“ dodala Renáta Jurková, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví litoměřického městského úřadu.

Co je pěstounská péče

Pěstounská péče je jednou z forem náhradní rodinné péče. Do pěstounské péče jsou svěřovány děti, které nemohou z různých důvodů vyrůstat ve své biologické rodině (děti týrané, zneužívané, děti, které rodiče zanedbávali, děti rodičů, kteří nemají dostatečné rodičovské kompetence z důvodů zhoršeného zdravotního stavu nebo užívání návykových látek, děti rodičů, kteří páchají trestnou činnost a jsou opakovaně ve výkonu trestu odnětí svobody).

Do pěstounské péče jsou děti svěřovány soudem. Pěstoun je oprávněn a povinen o dítě osobně a řádně pečovat, vychovává ho a stará se o něj stejně jako v běžných rodinách. Pěstoun však není zákonným zástupcem dítěte, nemá rodičovskou odpovědnost, práva a povinnosti rodičů vykonává pouze přiměřeně a nemá ani vyživovací povinnost vůči svěřenému dítěti.

V České republice je pěstounská péče realizována dvěma formami. Jako dlouhodobá pěstounská péče a pěstounská péče na přechodnou dobu (tzv. profesionální pěstounská péče).

Pěstounem se může stát každý, kdo má dost sil a chce pomoci potřebnému dítěti a je ochoten projít odborným posouzením krajského úřadu, který rozhoduje o zařazení do evidence.

V případě, že vás téma pěstounské péče oslovilo a přemýšlíte o tom, že byste se chtěli stát pěstouny, neváhejte a zeptejte se na vše, co vás v souvislosti s tímto typem náhradní rodinné péče zajímá. Obraťte se na Krajský úřad Ústeckého kraje, kde vám příslušné pracovnice vaše otázky rády zodpoví (tel. č. 475 657 976, Markéta Davidová).

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -