Sobota, 27 dubna, 2024
8.6 C
Litoměřice
DomůKulturaDětiEkopobyt třeťáků ze ZŠ A. Baráka na Mentaurově

Ekopobyt třeťáků ze ZŠ A. Baráka na Mentaurově

V dnešní koronavirové době se to zdá téměř jako sen, ale náš sen se stal poslední zářijové týdny skutečností. Naši třeťáci ze ZŠ A. Baráka v Lovosicích mohli poprvé od první třídy vyrazit na ozdravný pobyt.

Naším cílem byla Skautská základna na Mentaurově, kde od září 2021 Ekologické středisko SEVER realizuje pětidenní ekopobyty pro děti. Lektoři z ES Sever si pro nás připravili velice pestrý program a téměř všech 5 dní jsme byli venku v lese na čerstvém vzduchu.

Programem nás provázela stínka Týnka, která nás hned první den zavedla do světa hmyzu. Malých tvorů je přírodě neskutečně mnoho a jsou pro přírodu velice důležití jako tzv. rozkladači. Zkoumali jsme stopy zvířat, které zvířátka v přírodě zanechávají. A to nejen stopy z kopýtek, ale třeba i kosti, srst a potravu.

Další den jsme se vypravili k nedalekému potůčku, kde jsme zkoumali živočichy ve vodě i kolem vody. Mezi dětmi se našli zdatní lovci žabiček. Večer na nás čekalo noční dobrodružství v lese za tmy.

Své poznatky z prvních dnů jsme zužitkovali při tvorbě imaginární ekologické zahrádky. Stali jsme se zahradními architekty a zkusili jsme si vytvořit projekty ekologických zahrádek.

Ve čtvrtek jsme se věnovali ekopotravinám a ekochovu dobytka. Děti si vyzkoušely vyrobit vlastní sýr z čistě přírodních surovin, na kterém jsme si všichni moc pochutnali. Odpoledne jsme se učili rozdělat oheň pomocí křesadla a březové kůry. Večer jsme si užili opékání buřtů u táboráku.

Poslední den jsme se věnovali vlastním projektům. Třída 3.A si za svůj projekt zvolila zkoumání drobných živočichů v Opárně. Třída 3.B zhodnotila vzhled školního pozemku a navrhla některé změny, které chce do konce školního roku 2021/2022 uskutečnit.

Děkujeme lektorům ES Sever za velice pěkný týden. Děti si vyzkoušely, že je v přírodě neskutečná zábava a že k tomu není nic potřeba. Získaly spoustu nových poznatků o přírodě a jejím fungování. Věříme, že po těchto zkušenostech si tyto generace budou přírody vážit a ochraňovat ji.

Autor: Mgr. Lucie Žižkovská, koordinátor EVVO

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -