Čtvrtek, 28 března, 2024
7.3 C
Litoměřice
DomůKulturaDěvčata z pokoje 28 v Památníku Terezín

Děvčata z pokoje 28 v Památníku Terezín

Terezín – Ve čtvrtek 21. října  se ve foyer Kina Muzea ghetta  v Památníku Terezín uskuteční ve 14 hodin vernisáž výstavy „Děvčata z pokoje 28.“  Výstava je panelová a vznikla na základě knihy německé novinářky a reportérky Hannelore Brenner-Wonschick. Vernisáž bude s hudebním doprovodem.

Výstava mapuje životní příběh několika mladých židovských děvčat, vězněných v terezínském ghettu v jednom z pokojů, tzv. heimů. Jedná se o putovní expozici, která vznikla už v roce 2007.

Úvod výstavy reflektuje nástup Adolfa Hitlera k moci a vznik Protektorátu Čechy a Morava. Výstava se ale především zaměřuje na to, jak se v terezínském ghettu žilo dětem a mládeži.  

Panely přinášejí informace o dětských domovech a jejich obyvatelích, o jejich každodenním životě, který zahrnoval nejrůznější výchovné, tvůrčí i vzdělávací činnosti. Několik panelů je věnováno také klíčovým událostem souvisejícím s chodem terezínského ghetta, např. návštěvě Mezinárodního výboru Červeného kříže v létě 1944 a především odcházejícím transportům z Terezína na východ, které zásadně poznamenaly tvář celého terezínského společenství.

Závěr výstavy seznamuje s poválečnými osudy těch děvčat, která měla to štěstí a dočkala se konce války. Veškerý text na panelech je doplněn komentářem či výpověďmi jednotlivých pamětnic.

V Památníku Terezín bude výstava až do 21. listopadu tohoto roku.

UDÁLOST NA FACEBOOKU je ZDE.

Informace k sepsání této pozvánky poskytlo Židovské muzeum v Praze.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -