Pátek, 19 dubna, 2024
7.5 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceRoudnice nad LabemArcheologický průzkum prodlouží práce v průchodu roudnického úřadu

Archeologický průzkum prodlouží práce v průchodu roudnického úřadu

Roudnice nad Labem – V průběhu výkopových prací na výměně kanalizace byly v průchodu u městského úřadu odkryty části kamenné stavby, které si vyžádají zhruba týdenní archeologický průzkum. Práce byly po nezbytně nutnou dobu zastaveny a lokalita je nadále neprůchozí. Do Riegrovy je třeba dočasně chodit ulicemi Nerudova a Řipská.

Firma Infratech, s.r.o. 18. října zahájila návazné výkopové práce na výměně kanalizace v průchodu u budovy městského úřadu v Riegrově ulici. V jejich průběhu byly odkryty části kamenné stavby, které si vyžádají zhruba týdenní archeologický průzkum.

„Výkop v podchodu úřadu odhalil zbytky kamenné budovy. Prozatím neznáme detaily, jedná se však o sklepní stavbu pravděpodobně pokračující přímo pod tamější schody. Kontroly jsme průběžně prováděli v celé délce Riegrovy ulice a na nic podobného zatím nenarazili. Je proto třeba provést záchranný archeologický výzkum, který se bude týkat celého úseku od šachty před úřadem, až po tu na Karlově náměstí. Pokaždé když stavbaři otevřou nový úsek, tak ho prohlédneme a zdokumentujeme. Při výkopech v jádru historických měst se jedná o naprosto běžnou situaci, která se může v průběhu podobných oprav objevit,“ vysvětlil situaci ředitel Podřipského muzea a archeolog PhDr. Martin Trefný, Ph.D. a přirovnal ji k nálezu při opravách kanalizace před místním kostelem v roce 2015.

Práce proto byly na nezbytně nutnou dobu zastaveny, lokalita je nadále neprůchozí a veřejné toalety nepřístupné nejméně do poloviny příštího týdne. Do Riegrovy je tak třeba dočasně chodit ulicemi Nerudova a Řipská. Hygienické zázemí veřejnosti nabízí Informační a dopravní centrum Podřipska na Karlově náměstí.

Toto je tisková zpráva města Roudnice nad Labem.

Autor: Jan Vancl, tiskový mluvčí města

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -