Středa, 24 dubna, 2024
9.8 C
Litoměřice
DomůZprávyTiskové zprávyV Býčkovicích se konala poutní mše svatá

V Býčkovicích se konala poutní mše svatá

Býčkovice – V sobotu 16. října 2021 od 10 hodin se konala v Býčkovicích u Litoměřic svatohavelská pouť. Protože místní kostel byl zbořen v roce 1965, sloužil poutní mši svatou generální vikář Mons. Martin Davídek u výklenkové kapličky, která se nachází ve středu obce.

Při promluvě připomněl bohaté duchovní dějiny Býčkovic, které podle první písemné zmínky v roce 1197 daroval bl. Hroznata premonstrátům v Teplé. Protože Býčkovice byly od Teplé příliš vzdáleny, pronajali je tepelští premonstráti v roce 1233 řádu německých rytířů, který je od roku 1282 pak získal dědičně.

Němečtí rytíři měli v Býčkovicích řádovou opevněnou komendu a v roce 1326 je připomínán její komtur Havel. Jméno komtura snad bylo i inspirací pro zasvěcení kostela sv. Havlovi. Tento kostel stával v Býčkovicích až do roku 1835, kdy byl zbořen, protože v letech 1834-1836 zde byl postaven nový kostel zasvěcený Povýšení svatého Kříže. A právě tento kostel byl v období komunistické totality zbořen.

Zdálo se, že duchovní dějiny v místě jakoby ustaly, ale před několika lety místní obyvatelé obnovili tradici svatohavelských poutí a v letošním roce pozval starosta obce Mgr. David Matuška generálního vikáře, aby zde proběhla poutní mše svatá pod širým nebem. Kéž sv. Havel žehná všem poutníkům.

Autor: Milena Davídková

Foto: Miroslav Jan Zukerstein

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -