Čtvrtek, 28 března, 2024
7.3 C
Litoměřice
DomůSportOstatní sportyÚspěšná veslařka podporuje žáky na základních školách sportem i literaturou

Úspěšná veslařka podporuje žáky na základních školách sportem i literaturou

Praha/Litoměřicko – Tělocvičnu v Základní škole v Řeporyjích zdobí dva veslařské trenažéry. K bezplatnému užívání je do školy ve středu 29. září dovezla úspěšná česká veslařka Daniela Nacházelová. Zároveň do školní knihovny věnovala 10 výtisků své aktuální knihy Women’s Voices in Rowing. Mezi další obdarované školy se brzy zařadí škola v Ústí nad Labem, vybráno bude školské zařízení ve Středních Čechách a trenažéry doputují do konce října i do Jihomoravského kraje.

„Chci motivovat děti k pohybu i čtení, ať mají sportovní i osobní vize, a v neposlední řadě ať pocítí touhu vzdělávat se. Když jsem se učila anglicky, šlo mi to snáze četbou relevantních příběhů než z učebnic. Moje kniha je o veslování a jedna z mých idejí je, že se za 5 až 10 let objeví holčička, která řekne: „Přečetla jsem si Tvoji knihu, veslovala jsem na trenažérech a začala jsem se díky tomu zajímat o veslování na vodě.“ Já pak dětem umím pomoci získat stipendium v Americe. Veslováním a dobrým prospěchem si totiž mohou vylepšit život,“ říká autorka knihy a mistryně světa ve veslování do 23 let z roku 2004, Daniela Nacházelová.

Myšlenka obdarovávat školy veslařskými trenažéry je úzce propojena s úspěšným projektem Česko vesluje. Do Školní ligy se zapojují střední i základní školy po celé České republice a automaticky je do ní zařazena nově i řeporyjská základka. „Já jsem nadšená, protože je to pro děti zase něco jiného. Něco, co si běžně nemají možnost vyzkoušet, takže trenažéry rozhodně využijeme jak ve výuce, tak i při projektových dnech. Do Školní ligy Česko vesluje se zapojíme, máme tady totiž šikovné, mladé kolegy, kteří rádi zkouší nové aktivity,“ vyjadřuje se Lenka Weignerová, ředitelka ZŠ Praha – Řeporyje.

Tělocvična řeporyjské školy ještě čiší novotou. Byla zkolaudovaná teprve v roce 2020, ale z důvodu pandemie ji děti nemohly naplno využít. Nyní se tedy budou radovat nejen z nové tělocvičny, ale i z nového vybavení. Svoji podporu myšlence Daniely Nacházelové vyjadřuje i Pavel Novotný, starosta Městské části Praha – Řeporyje: „Zdejší školství prochází revolucí. Že se snažíme, aby děti sportovaly, tady u nás nemáme jako frázi. Tlačíme na vedení škol a řešíme s nimi, jak má tělesná výchova vypadat. Projekt Česko vesluje do našeho rámce přesně zapadá. Líbí se mi ta soutěživost mezi školami. Má to hlavu a patu. A zrovna do naší nové tělocvičny trenažéry rozhodně patří.“

Příští rok Labe Aréna Ústeckého kraje pořádá mistrovství světa ve veslování. Součástí oficiálního zahájení by mělo být i finále školní ligy Česko vesluje, kterého se budou moci zúčastnit všechny školy zapojené do projektu Česko vesluje. Organizační tým momentálně pracuje na partnerstvích s podobnými zahraničními projekty a uvažuje o globální verzi závodů pro děti z celého svěeta.

Toto je tisková zpráva Labe arény Ústeckého kraje.

Autor: Kamila Munčinská

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -