Pátek, 26 dubna, 2024
15.3 C
Litoměřice
DomůZprávyTipy a nápady„Nepodlehněte a podpořte české sady,“ volají pěstitelé

„Nepodlehněte a podpořte české sady,“ volají pěstitelé

PLOSKOVICE: Golden, Jonagold nebo Gala, to jsou názvy oblíbených odrůd jablek, která jsou k dostání v supermarketech napříč Českou republikou. Také jsou to ale obvyklé druhy, pěstované ovocnáři nejen na Litoměřicku. Letošní úroda je sice poznamenaná chladným jarem, právě vrcholící sklizeň ale hlásí o to lepší kvalitu. Ovocnáře i přesto trápí těžkosti s prodejem, navíc se hůře hledají spolehliví pracovníci pro samotnou sklizeň.

Představte si, že se celý rok staráte o to, abyste měli kvalitní, zdravá a chutná jablka. Abyste sady udrželi v dobré kondici, musíte užívat speciální techniku a najímat kvalifikované pracovníky, což je rok od roku složitější. A pak jste nuceni prodávat, díky levným dovozům ze zahraničí, za nízké výkupní ceny. Když pak zavítáte do velkých řetězců, jako ovocnář vidíte, jak jsou tam ta jablka unavená, jak cestovala po skladech, a to se samozřejmě projevuje i na výsledné kvalitě. Spotřebitelé, kteří jsou zvyklí nakupovat přímo u sadaře rozdíl rozhodně poznají. Rád bych lidem vzkázal, aby nepodléhali akcím a slevám. České sadařství má vysokou úroveň a rozhodně se vyplatí za kvalitní potravinou vyrazit do místa, kde se vypěstovala. Nejen, že nakoupíte kvalitně, často ale i levněji a významně podpoříte lokální pěstitele,“ vyjadřuje se ovocnář Jan Čuda z Ploskovic, který převzal rodinný podnik po svém otci.

Vlastní zkušenosti s pěstováním a prodejem ovoce a zeleniny má i Milan Hanč, předseda Ovocnářské unie severočeského regionu: „Rozhodně na trhu není dostatek pracovní síly, to je jeden ze zásadních problémů, se kterým se i já osobně setkávám. K tomu jsou v dnešní době relativně nízké ceny. Farmáři tak se svými cenami vystupují většinou rovnou na farmě a tam je příležitost pro koncového zákazníka. Koupí podpoří jak farmáře, tak i lokální zaměstnanost a v neposlední řadě i životní prostředí.“

V blízkosti Litoměřic máte možnost zavítat hned do několika prodejen lokálních zemědělcůV říjnu vrcholí sklizeň jablek a hrušek, na pultě prodejny, například Jana Čudy z Ploskovic, naleznete brambory, kořenovou zeleninu, cibuli, nebo česnek.

Více se dozvíte na této FB stránce: Ovoce Čuda

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -