Čtvrtek, 25 dubna, 2024
4.7 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřickoPřijďte na odhalení pomníku obětem „Akce Kulak“

Přijďte na odhalení pomníku obětem „Akce Kulak“

Litoměřicko – V pátek 17. září v 10.30  proběhne na úpatí hory Říp slavnostní odhalení pomníku obětem „Akce Kulak.“  Pomník se nachází v obci Krabčice, na konci lipové aleje. Zhruba hodinové akce se zúčastní pamětníci a političtí představitelé. Pomník slavnostně odhalí předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil.

Akce Kulak proběhla před sedmdesáti lety a měla v rámci násilné kolektivizace venkova zlikvidovat soukromé zemědělství u nás. Probíhala v atmosféře politického zastrašování, kdy byla sedlákům zabavována a vyvlastňována půda, zvířata, strojový park i nemovitý majetek.

 Dětem ze selských rodin bylo znemožňováno studium, jejich rodiče mnohdy přišli o všechno včetně svobody a občanských práv, otcové putovali do žalářů či uranových dolů, řadu z nich to stálo i život.  „Akce Kulak“ konkrétně znamenala, že tisíce příslušníků selských rodin musely ze dne na den opustit své statky. Jejich vystěhování probíhalo zejména do pohraničních oblastí, zároveň jim byl zakazován pobyt v místě bývalého bydliště.

Tisíce zničených životů a lidských tragédií, rozvrácení venkova, rozsáhlé sociální a hospodářské dopady – to jsou důsledky tohoto temného období naší historie. Mnozí lidé zapomínají na dobu před rokem 1989. Snad tedy pomník přispěje v současné celospolečenské náladě a politické situaci k tomu, aby zločiny komunismu nebyly nejen zpochybňovány, ale zejména v jakékoli podobě opakovány.  

Oficiální pozvánku najdete TADY.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -