Pátek, 19 dubna, 2024
4.7 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřickoJak se staví sen - obchůdek Smíšenka Malíčenka

Jak se staví sen – obchůdek Smíšenka Malíčenka

MALÍČ – Tradice říká, že každá správná česká vesnice by měla mít kostel, obchod, hospodu, ideálně i poštu a školu. Většina těchto prvků již zanikla nebo zaniká, a tím se vytrácí i tradiční kultura života. Nápad otevřít obchůdek na Malíči společně s hospodou měl pomoci i obecní komunitě v době covidové, aby měla místo, kde se může setkávat a umožnit občanům obce nákupy v místě bydliště.

Tomuto nápadu vyšel vstříc starosta obce Malíč a i přes komplikace spojené s odchodem některých zastupitelů a nemožností součinnosti zastupitelstva obce při splnění tohoto záměru, pomohl při řešení schválení provozovny v obecních prostorech.

Na otevření obchůdku se podíleli i samotní občané obce, kteří pomohli s malováním, úklidem prostor, sestavováním regálů a sdílením nápadů a postřehů, které pomohly a pomáhají při provozu obchůdku. Dosud píší své nápady a přání na „zeď nářků “.

S pomocí společnosti Makro Cash&Carry ČR s.r.o. se podařilo otevřít v rekordně krátkém čase další provozovnu Můj ochod. Pomohli v prvopočátku tohoto odvážného snu se vším, co obchod obnáší, marketingovou podporou, doporučením jak prodejnu zařídit, poradili s celkovou skladbou sortimentu s ohledem na kupní možnosti a zvyklosti zákazníků v okolí.

A poslední pomocnou ruku podal ÚP ČR a jeho Kontaktní pracoviště Litoměřice. Díky spolupráci s paní Mgr. Gabrielou Kraťkovou a projektem Outplacement se podařilo vytvořit nové pracovní místo tímto projektem podpořené.

Pro malý vesnický obchod je důležitý každý zákazník, proto se provozovatel snaží respektovat přání svých sousedů a spoluobčanů, na „zeď nářků“ mohou psát své podněty, nápady a přání jak obchůdek nebo přilehlou hospodu doplnit.

Jinými slovy – „Pokud si lidé nebudou mít kde nakoupit nebo kam zajít na pivo, nebude je na venkově nic držet, a já jsem ráda, že na Malíči vše funguje jak má a že i v této zvláštní době se dají plnit sny ?“, říká o svém splněném snu Kateřina Jakubíčková provozovatelka Mého obchodu Smíšenka Malíčenka a hostince Šnek.

Autorka: Mgr. Miroslava Holemá

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -