Pátek, 26 dubna, 2024
13.2 C
Litoměřice
DomůKulturaLOVO Galerii ozdobí grafiky Jiřího Altmanna

LOVO Galerii ozdobí grafiky Jiřího Altmanna

Lovosice – Až do 4. října bude v galerii v přízemí Centra kultury Lovoš v Lovosicích probíhat výstava grafických listů z dílny Jiřího Altmanna.  Slavnostně ji zahájí  už zítra (tedy ve středu 11. srpna) v 17 hodin. Přijďte! Na vernisáž jste zváni!

Jiří Altmann studoval na Akademii výtvarných umění v Praze a následně pracoval v německém Essenu v nakladatelství Girardet, kde se zdokonalil v práci s písmem a jeho vzájemným prolínáním s ilustrací.

Žánrový rejstřík autora je nesmírně široký. Sahá od figurálních kompozic, přes portréty k městským vedutám a zátiším.

Naopak, nelze opomenout, že přes znalost všech klasických grafických technik umělec užívá techniku jedinou – dřevořez. V něm zhodnotil snad všechny možnosti, kdy od robustně pojatých ploch k filigránskému vyřezávání jemných čar nebo jejich vzájemným kombinováním, na podélném hladkém dřevě nebo s využitím struktury dřeva příčného dokáže podle svého záměru dosáhnout formy monumentální nebo dekorativně působivé, jak se učil v zahraničních galeriích na dřevořezech Dürera, Gauguina nebo německých expresionistů.

Jiří Altmann si všechny grafické listy sám tiskne a sám si také připravuje dřevěné matrice.

Kromě grafiky se Jiří Altmann věnuje také ilustraci a restaurování.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -