Pátek, 26 dubna, 2024
13.2 C
Litoměřice
DomůZprávyRoudnice pošle milionovou pomoc postiženým obcím

Roudnice pošle milionovou pomoc postiženým obcím

ROUDNICE NAD LABEM – Zastupitelstvo města Roudnice nad Labem dnes schválilo finanční pomoc větrem poškozeným obcím. Mezi Lužice a Mikulčice na Hodonínsku, Moravskou Novou Ves, Hrušky na Břeclavsku a Stebno na Podbořansku rozdělí milion korun. Na jižní Moravu dnes s pomocí vyrazila i Jednotka sboru dobrovolných hasičů Roudnice nad Labem.

Ve čtvrtek 24. června 2021 zasáhla Jihomoravský kraj nebývale ničivá bouře. Silný vítr s krupobitím napáchal značné škody na zdraví a majetku. Živelná pohroma nejvážněji postihla obce Lužice a Mikulčice na Hodonínsku, Moravskou Novou Ves a Hrušky na Břeclavsku. Tornádo, které se prohnalo krajinou, bouralo haly, trhalo střechy domů i garáží, rozbíjelo okna, ničilo automobily, lámalo stromy a především ohrožovalo životy. Pohroma za sebou nechala rodiny bez střechy nad hlavou, desítky zraněných a bohužel i mrtvé. Např. velká část obce Hrušky byla zcela srovnána se zemí. Z domů často zůstaly jen obvodové zdi. O střechu přišel i kostel a mateřská škola. Do nejvíce poškozených domů se lidé již nemohou vrátit a často tak v okamžiku přišli o vše. Obyvatele trápí i poškozená energetická infrastruktura. Na místě zasáhly všechny dostupné složky IZS. Zapojilo se např. přes sto hasičských jednotek, těžká technika, kynologové nebo speciální vyprošťovací tým USAR. Záchranné práce podpořila i AČR. S finanční i materiální podporou přišly firmy i jednotlivci z celé České republiky i zahraničí.

Vedení města Roudnice nad Labem bezodkladně reagovalo rozhodnutím finančně podpořit nejvíce zasažená místa. Záměrem bylo rozdělit 1 000 000 Kč mezi obce Lužice a Mikulčice na Hodonínsku, Moravskou Novou Ves a Hrušky na Břeclavsku. Zastupitelstvo města, které dnes dar na mimořádném zasedání schválilo, se rozhodlo zahrnout i obec Stebno na Podbořansku. Sice se nestala obětí tornáda, ale následky bouře z minulého týdne (se škodami ve výši mnoha desítek milionů korun) s ním byly srovnatelné.

„Všichni jsme sledovali události na jižní Moravě, kde ničivé tornádo srovnalo se zemí velkou část některých obcí. Tento přírodní živel však působil i v našem kraji na Podbořansku. Znovu jsme si uvědomili, jak silná je příroda a jak bezmocný je člověk. Při pohledu na hrozivé následky jsme se proto ihned rozhodli pro zaslání finanční pomoci. Děkuji všem zastupitelům, kteří ji svou účastí na mimořádném zasedání podpořili,“ řekl František Padělek, starosta města Roudnice nad Labem.

Rada města v tomto týdnu podpořila i zapojení Jednotky sboru dobrovolných hasičů Roudnice nad Labem do pomoci na jihu Moravy. Její členové se hned po události nabídli týmu koordinujícímu záchranné práce v zasažené oblasti. V průběhu týdne jim bylo potvrzeno konkrétní místo jejich nasazení. Proto dnes mohla na víkend do Moravské Nové Vsi vyrazit šestice dobrovolníků, kteří s sebou vezli nejen potřebné nářadí a techniku (např. elektrocentrály či žebříky), ale také materiál. Z vlastních zdrojů i z vybraných darů odvezli střešní latě, plachty, ale také okno či sanitární keramiku. Stejně tak, jako v případě běžné služby, i teď hasiči samozřejmě pomáhají bez nároku na odměnu a v rámci osobního volna. I pouhé tři dny, které na Moravě stráví, jsou však neocenitelnou pomocí těm, kteří již týden neúnavně pracují na záchraně lidských životů a poškozeného majetku.

Ihned po katastrofě ozvali občané s nabídkou materiální i jiné pomoci. Zapojilo se i místní skautské středisko Říp, které bezplatně nabídlo 12 míst na svých dětských letních táborech. Alespoň některé z dětí tak budou moci strávit část léta mimo stresující prostředí poškozených obcí.

Autor: Jan Vancl

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -