Sobota, 27 července, 2024
20.2 C
Litoměřice
DomůObceKřešiceKřešice pomohou tornádem zasažené jižní Moravě, obec zorganizovala sbírku

Křešice pomohou tornádem zasažené jižní Moravě, obec zorganizovala sbírku

Křešice Obec Křešice je ve spojení s Jihomoravským krajem, kterému nabídla finanční i materiální pomoc.

Ve čtvrtek večer se jižní Moravou prohnala bouře a tornádo. Zemřelo minimálně pět lidí. Obce na Břeclavsku a Hodonínsku  jsou poničené, některé byly téměř srovnány se zemí. Tornádo odnášelo střechy domů, stromy i auta. Na řadě míst jsou jen obvodové zdi. O střechu nad hlavou přišly ze dne na den stovky lidí.

„Pomoc musí být rychlá a efektivní. Není nač čekat. Tuto neděli v ranních hodinách do zasažených obcí povezeme humanitární pomoc. Sběrné místo bude v hasičské zbrojnici v Křešicích. Noste prosím hlavně trvanlivé potraviny, hygienické potřeby,  ručníky, utěrky, krmivo pro domácí zvířata, plachty, hřebíky a kladívka.  Hasičská zbrojnice pak bude otevřená dnes – tedy v pátek – od 17 do 19 hodin a v sobotu od 10 do 12 a od 15 do 17 hodin. V hasičárně bude rovněž možné informovat se o jiných formách pomoci a případně je odevzdat. Vše na jih Moravy odvezou členové SDH Křešice,“ uvedl starosta Křešic Michal Mančal.

Sbírka z Křešic bude zavezena do konkrétní obce. „V tuto chvíli zjišťujeme situaci a snažíme se propojit se starosty. Rádi bychom pomoc věnovali na konkrétní místo, do obce, jejíž název se zatím v médiích neobjevil, ale pomocnou ruku potřebuje, tak jako ji potřebují všude jinde v zasažené oblasti,“ vysvětlil Mančal. Dodal, že obec může v případě zájmu z obce odvézt děti a školáky a poskytnout jim zdarma letní kemp u koní – pomoc nabídl místní spolek Stáj Tivani. O děti je schopný se tímto způsobem postarat až do 9. července.

Do křešické sbírky se chtějí zapojit i další obce na Litoměřicku. V Libotenicích organizují vlastní sbírku.

Zdroj foto: ČTK

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -