Sobota, 18 května, 2024
17.9 C
Litoměřice
DomůKulturaDivadloPo roce opět v divadle - s absolventy i s publikem!

Po roce opět v divadle – s absolventy i s publikem!

Litoměřice – Koncertem litoměřické ZUŠ po roční „koronapauze“ – a k tomu konečně před diváky, opět ožilo Máchovo divadlo. A protože školní rok finišuje, šlo ve středu 16.června o koncert absolventský. Byl výjimečný – na jeho úrovni i výkonech účinkujících totiž nebyl mnohaměsíční výpadek znát!

„Pandemie nám sice ‚přetrhla nit‘, ale my jsme teď krásně navázali,“ tvrdí ředitelka Dominika Valešková.  A ocenili to i posluchači, kteří akci v zatím ještě omezeném počtu navštívili. „Je vidět, že děti s učiteli v rámci možností distanční i nedistanční výuky opravdu poctivě pracovali. A bylo to takové pohlazení na duši,“ vyjádřil po koncertu své pocity jeden z nich.

V patnácti číslech dobře sestaveného programu předvedli svůj um žáci studující klavír, příčnou flétnu, housle, melodické bicí, kytaru a violoncello. Zatímco většina z nich bude pokračovat ve studiu v dalších ročnících, se svou „ZUŠkou“ se po mnoha letech loučili Jakub Hanč (klavír) a hráč na vibrafon a marimbu Vojtěch Minář. Každý měl v programu několik čísel.

„Mám z Jakuba velkou radost, budu na něj dlouho vzpomínat, protože za třináct let spolupráce je z toho opravdu osobní vztah – učitel k žákovi doslova přilne.“„A je to i obráceně, paní učitelka mi moc pomohla, lidsky i muzikantsky, zvláště počátky asi nebyly se mnou jednoduché“, dodává ke slovům klavírní pedagožky Dagmar Chyňavové Jakub Hanč.  Mnoho let života spojil se ZUŠ i Vojta Minář, který, než před pěti lety přešel na vibrafon a marimbu, začínal nejprve na klavír. Podobně o píli, pracovitosti a talentu jako u Jakuba od jeho učitelky mluvily o Vojtovi Iveta Šindelářová a Bára Patáková, vyučující melodické bicí. „Vojta byl vlastně jakýmsi průkopníkem hry na marimbu, kterou škola získala teprve před několika málo lety,“ shodují se kantorky.

Oba zmínění absolventi mají jedno společné – lásku k hudbě. I když je čeká vysokoškolské studium v jiném oboru, muzicírovat prý rozhodně nepřestanou. Třeba zase někdy i na akcích školy…

Text a foto: Miroslav Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -