Čtvrtek, 28 března, 2024
11.4 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceZítra uvidíme částečné zatmění Slunce. Po šesti letech!

Zítra uvidíme částečné zatmění Slunce. Po šesti letech!

Litoměřice – Úkaz začne ve čtvrtek 10.června dopoledne v 11h 44m dotykem Měsíce s diskem Slunce.  Maximum, při kterém Měsíc nejvíc „vykousne“ kousek Slunce, nastane asi půl hodiny po poledni – přesně ve 12h 39m.  Konec zatmění je ohraničen časem 13h 36m.

V Česku uvidíme částečné zatmění po dlouhých šesti letech, naposledy se toto nebeské divadlo odehrálo 20.března 2015. Příští bude 25.října příštího roku.

Jak úkaz vzniká? Měsíc v novu vstoupí mezi Zemi a Slunce, které částečně nebo i zcela zakryje. Zatímco čtvrteční zatmění bude u nás jen jako částečné, lidé třeba ve střední Africe, na Arabském poloostrově, jižní Asi, nebo někde v polárních oblastech či na severu Sibiře jej uvidí jako prstencové. Měsíc totiž bude od Země dál, ve vzdálenosti, která nepostačí k tomu, aby úplně zakryl sluneční disk a tak bude mít Slunce kolem sebe „prstýnek“. Úplná zatmění se Česku už několik staletí vyhýbají. Poslední bylo 12.května 1706, na další si naši potomci počkají až do 7.října 2135.      

  Připomínám, že pokud chcete čtvrteční zatmění bezpečně pozorovat, je naprosto nezbytné chránit si oči, ať už speciálními brýlemi či filtry nebo aspoň svářečským sklíčkem! Jinak byste si mohli poškodit zrak! (Nestačí sluneční brýle, ani začazené sklo!)  Už vůbec nezkoušejte k pozorování použít dalekohled, pokud není objektiv opatřen speciálním solárním filtrem. Totéž platí pro fotografování – bez speciálního filtru si zničíte fotoaparát! Snímek částečného zatmění Slunce, který je součástí tohoto článku, jsem pořídil v březnu 2015. Před objektiv jsem umístil svářecí sklíčko.

Text a foto: Miroslav Zimmer

(Autor článku spolupracuje při tvorbě pořadu Planetárium ČRO Sever)

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -