Pátek, 19 dubna, 2024
5.7 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceLitoměřická galerie zve do kostela Zvěstování Panny Marie na zahájení nových výstav

Litoměřická galerie zve do kostela Zvěstování Panny Marie na zahájení nových výstav

Litoměřice – Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích je opět otevřena a zve vás na vernisáž výstav Andere Seite studio: Zjevení přírody & Salon ASSociace Kubinstadt, která se uskuteční v kostele Zvěstování Panny Marie 10. června 2021 v 17.00 hod.

Oba výstavní projekty prezentují výběr z umělecké tvorby současné litoměřické výtvarné scény. Veřejnosti jsou přístupné do 26. září 2021.

Andere Seite studio je dvojice litoměřických tvůrců Radka a Zdeňka Květoňových. Zabývají se volnou tvorbou v oblasti fotografie, kresby, grafiky, murální malby, grafického designu, instalace a videoartu, důraz přitom kladou na průzkum a posouvání hranic těchto médií. Název si dvojice zvolila podle jediného románu Alfreda Kubina, litoměřického rodáka a významného rakouského grafika a spisovatele.

Výstava Zjevení přírody představuje velkoformátové digitálně zpracované fotografie a videoprojekce Andere Seite studia zachycující les a jeho mikrosvět rostlin a hub. Instalace je citlivě zakomponována do prostoru hlavní lodi bývalého jezuitského kostela Zvěstování Panny Marie v Litoměřicích, který s ní vytváří jedinečný celek.

Bratři Květoňovi také vedou umělecké sdružení ASSociace Kubinstadt, jehož členové doprovázejí projekt Zjevení přírody svou aktuální tvorbou vystavenou formou salonu na kruchtě a emporách kostela. Svá díla zde prezentují Martina Košařová, Ron Meerts, Jan Šalda, Petr Hrůza, Marek Rubec a Josef Matějka (Dřevmuž). Právě jím instalované torzo borovice, která po staletí stála u kostela sv. Kateřiny Alexandrijské v nedalekých Libotenicích, doprovází projekt Zjevení přírody a významně posiluje jeho základní rys: na jedné straně spojení s místem, na druhé straně přesah daného místa do zapomenutých prostorů a časů.

Výstavy jsou přístupné dle aktuálně platných epidemiologických opatření.

K oběma výstavám vychází katalog.

Otevírací doba:

denně od 10:00 do 18:00 hodin.

Vstupné:

plné 25 Kč, snížené 10 Kč, rodinné 50 Kč.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -