Pátek, 29 března, 2024
16.7 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřicePodaří se oživit bývalý sál umělecké školy?

Podaří se oživit bývalý sál umělecké školy?

Litoměřice – Historický koncertní sál v Jarošově ulici č.23 pamatující počátky a činnost umělecké školy v Litoměřicích se v příštích letech dočká rekonstrukce.

Postará se o to Svobodná základní škola o.p.s., která v budově ve zmíněné ulici sídlí. Obnova si podle předběžných odhadů vyžádá nejméně půldruhého miliónu korun.

Bývalý sál je rozdělen na několik menších místností, je v něm učebna, archiv, kuchyňský kout pro učně střední školy a mateřské školy o.p.s.

„Rádi bychom jej obnovili v historickém duchu i s krásnou akustikou, jakou míval. Chceme, aby se prostor stal opět živým místem setkávání tak jako v minulosti a aby sloužil nejen ke vzdělávání, ale i pro různé kulturní akce, pro zkoušky orchestru, který ve škole máme, apod.,“říká ředitelka Svobodné ZŠ Katarína Hurychová.

Škola nyní shání prostředky na rekonstrukci s tím, že by práce začaly v létě příštího roku. Nejpozději od školního roku 2023-24 už by sál mohl sloužil zmíněnému účelu. 

„Ve spolupráci s organizací Donio jsme vyhlásili veřejnou sbírku, podrobnější informace najdou zájemci na našich webových stránkách. Uvažujeme ale i o dotaci,“ doufá v další podporu K.Hurychová.  Už dříve pomohla dvakrát škole při jejích začátcích německá Software AG Stiftung.

Myšlenku opravit a oživit původní sál v Jarošově ul. vítá i vedení litoměřické základní umělecké školy. „Je to kus naší historie, kterou si právě letos při 120.výročí školy připomínáme, Vždyť tady se vlastně muzicírovalo a učilo už od roku 1901, a to až do počátků 90.let minulého století, prostory pamatují městskou orchestrální školu, později pak „lidušku“, tedy lidovou školu umění.  A určitě rádi a s chutí bychom si tady zase někdy s našimi žáky zahráli,“ dodává ke zmíněnému záměru ředitelka ZUŠ Litoměřice Dominika Valešková.

Autor: Miroslav Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -