Úterý, 16 dubna, 2024
5.7 C
Litoměřice
DomůZprávyTipy a nápadyNa co si dát pozor při koupi ojetého automobilu (reklamní článek)

Na co si dát pozor při koupi ojetého automobilu (reklamní článek)

Již několik sekund po opuštění showroomu ztrácí vůz status nového vozidla. Stává se z něj ojetý vůz. Pokud si hodláte ojetý vůz, ať už starší, či novější, koupit, je potřeba dávat pozor. Když nastane den prodeje, kupující jej vyzkouší různými způsoby. Na co si dávat pozor při koupi ojetého automobilu?

Model ojetého automobilu

Než se vydáte na nákup ojetého vozu, stojí za zvážení, k čemu budete vaše auto používat, jak a za jakých podmínek bude nejčastěji používáno. Bude se používat hlavně ve městě (pak malé naftové auto nebude dobrá volba) nebo na dlouhé cesty (pak bude nejrozumnějším řešením nafta). Zda bude použito sporadicky nebo neustále. Pokud v něm chcete mít plynovou instalaci, bude výběr vozidla částečně diktován modelem motoru, protože ne všechny fungují stejně dobře s takovou instalací.

Cena ojetého automobilu

Cena je nejsilnější magnet přitahující potenciální kupce. Příliš nízká může znamenat past: ukradené, poškozené, zaplavené nebo obecně vadné auto. V případě dovážených automobilů je vhodné navštívit webové stránky zahraničních inzerátů a zkontrolovat ceny modelu, o který se zajímáme, na místním trhu.

Při nákupu ojetého vozu byste se měli pečlivě zaměřit na mnoho věcí, jako je technický stav vozidla, počet najetých kilometrů a motor. Samozřejmě nesmíme zapomenout na další, stejně důležité aspekty. Po počátečním pozorování vozidla je na konci nejlepší jít s vybraným autem do nejbližšího servisu či na technickou kontrolu, která důkladně zkontroluje technický stav vozidla. To vám umožní utrácet vaše těžce vydělané peníze s větší důvěrou ve vaše budoucí auto.

Počet najetých kilometrů

Odečet tachometrů je druhá věc, které při procházení inzerátů věnujte pozornost. Nezřídka se stává, že skutečný stav tachometru je zatajen prodejcem tím, že má stočený tachometr klidně o desítky tisíc kilometrů dolů. Dobrou pomůckou je kontrola historie vozu pomocí VIN kódu, který musí každý vůz mít. VIN (Vehicle Identification Number) je individuální číslo přidělené každému automobilu výrobcem. Obvykle je umístěn na několika místech: na motorovém prostoru, na pravém podběhu kola, na pravém středním nebo pravém předním sloupku karoserie, v blízkosti pravého předního sedadla, na levé straně čelního skla. VIN v dokladech vozidla musí být totožný s VIN na součástech vozidla. Zkontrolováním čísla VIN v databázi autorizované servisní stanice se budete moci ujistit, že auto není odcizeno a získáte přístup k celé historii vozidla.

Pokud chcete ověřit počet najetých kilometrů automobilu, můžete jej porovnat se stupněm opotřebení volant, hlavice řadicí páky, sedadla nebo podložky pedálu. Samozřejmě lze říci, že každý z těchto prvků lze snadno nahradit novým. Problém je v tom, že taková náhrada bude o to viditelnější, a proto povede k podezření, že historie vozidla je mnohem bouřlivější, než si myslíme.

Přepis ojetého automobilu

Abyste mohli svůj vůz užívat bez potíží, musíte provést přepis vozu na sebe. Prodávající má na to 10 dnů od předání vozu. Odhlášení a přihlášení nového vlastníka je již možné několik let provádět současně, ušetříte tak čas.

Přepis lze provést na kterémkoliv úřadě s rozšířenou působností. Pokud některá ze stran nemůže být přítomna tomuto úkonu, musí být někým zastoupena, k tomu slouží plná moc k přepisu vozidla. Dále potřebujete mít žádost o přepis, doklad o provedené technické kontrole vozu, doklady k vozu, osobní doklady, zelenou kartu.

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -