Pátek, 26 dubna, 2024
11 C
Litoměřice
DomůKulturaMěsto Litoměřice získalo dva miliony korun na regeneraci dalších kulturních památek

Město Litoměřice získalo dva miliony korun na regeneraci dalších kulturních památek

Litoměřice – Ministerstvo kultury České republiky (MK ČR) v rámci Programu regenerace městské památkové rezervace 2021 i letos finančně podpoří obnovu nemovitých kulturních památek v Litoměřicích. Pro letošní rok město získá v rámci programu dotaci ve výši 2 035 000 korun, z rozpočtu uvolní částku 350 tisíc korun.

Výši podpory i rozsah prací schválili zastupitelé na svém čtvrtečním jednání. Na financování obnovy nemovité kulturní památky se musí podílet také vlastník objektu.

Z prostředků schválených v rámci programu dojde k výměně střešní krytiny Kalicha, obnově střešní krytiny na části severní a jižní přístavby kostela Všech svatých, realizaci třetí etapy opravy fasády budovy na Mírovém náměstí 158/31 – nynější sídlo Moneta Money Bank a v neposlední řadě i k opravě omítek a fasády na Mírovém náměstí 161/34 – sídlo prodejny Rossmann.

Komise územního rozvoje a městských památek při hodnocení anketních dotazníků jednotlivých žadatelů o podporu vycházela z přidělené kvóty MK ČR pro rok 2021. „Přihlížela také ke stavebnímu stavu dotčených objektů a naléhavosti jejich obnovy. Zohledňováno bylo také to, jak vlastníci objektů udržují průběžně stavební stav kulturní památky z vlastních prostředků a k aktuálnímu stavu připravenosti obnovy,“ informovala Andrea Křížová, vedoucí Odboru školství, kultury, sportu a památkové péče Městského úřadu v Litoměřicích.

Program regenerace městské památkové rezervace je nástrojem k obnově kulturních památek nacházejících se v nejcennějších částech historických měst, prohlášených za památkové rezervace a památkové zóny. Finanční příspěvky z programu mohou být poskytovány pouze tehdy, má-li město zpracovaný vlastní program regenerace a pokud se zároveň finančně podílí společně s vlastníkem na obnově kulturní památky.

Toto je tisková zpráva města Litoměřice.

Autor: Iveta Hejduková

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -