Sobota, 4 května, 2024
15.4 C
Litoměřice
DomůKulturaVýtvarníci ZUŠ se vracejí na hrad

Výtvarníci ZUŠ se vracejí na hrad

Litoměřice – Po dvouleté pauze se do prostor hradu litoměřických městských kulturních zařízení vracejí mladí výtvarníci – žáci Základní umělecké školy Litoměřice.  Výstava se – na rozdíl od roku 2019, musí obejít bez vernisáže.

„Vzhledem k dlouhodobému nouzovému stavu jsme se obávali, že nebudeme mít z čeho vybírat, opak byl nakonec pravdou,“ shodují se učitelé Jan Choura a Jana Veselá.

Expozice je opravdu velmi pestrá, jak na použité techniky a materiály, tak i s ohledem na věk vystavujících. Zahrnuje více než osm desítek maleb, kreseb, grafiky, ale i prostorových objektů (keramiky, dřeva, papíru) prezentovaných kvůli omezenému prostoru prostřednictvím bannerů a fotografií. Práce vznikly v loňském i letošním roce, některé dokonce i přímo online. Příkladem jsou třeba Hlavy, které na velkých plátnech namalovala doma Anna Kaiserová – žákyně ZUŠ 11.rokem. Tematicky vycházejí z Čapkova R.U.R. a konfrontují dokonalost robota a nedokonalost člověka.

Klára Plívová (19 let) vytvořila osobitě pojatou koláž – příběh. „Jsou to takové stopy jednoho ‚všedního nevšedního‘ dne použila jsem dřevěnou desku, na kterou jsem umístila matrice linorytů i tisky z nich vzniklé,“ vysvětluje Klárka před svým dílem.

 „Výstavu bereme také jako pomoc a zároveň i poděkování všem dětem, které se účastnily distanční výuky, protože víme, že to pro ně vůbec nebylo jednoduché – po celodenní distanční výuce ve škole pak ještě online v ZUŠce. Nicméně, dětí nám nijak dramaticky neubylo a už teď se všichni těšíme, až se situace uvolní a budeme moci normálně pracovat a tvořit,“ říká učitel J.Choura.

Výstava mladých výtvarníků v kulturním a konferenčním centru na hradě se pro návštěvníky otevírá dle dispozic MKZ.

Autor: Miroslav Zimmer

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -