Čtvrtek, 25 dubna, 2024
1.9 C
Litoměřice
DomůZprávyTiskové zprávyJarní cesta za poznáním v Martiněvsi

Jarní cesta za poznáním v Martiněvsi

MARTINĚVES – Obec Martiněves pořádala pro zvídavé obdivovatele přírody speciální jarní akci. V průběhu velikonočních prázdnin byla připravena stezka s úkoly a tajenkou s názvem „Jarní cesta za poznáním“.

Z důvodu nutnosti dodržování omezení spojených s nouzovým stavem byla připravena jako „samoobslužná“. Na začátku si každý mohl vyzvednout ve schránce pracovní list a do něj pak zaznamenávat, co během cesty zjistil a vyluštil.

Okruh vedl částí stezky Otakara Hostinského v Martiněvsi a údolím Mšenského potoka podél přírodní památky „Na Dlouhé stráni“.

Úkoly i otázky v tajence byly inspirovány zajímavostmi přírody. Jejich autorkou je paní Pavla Hoppová (lektorka programu Učíme se venku, Les ve škole a konzultantka a auditorka programu Ekoškola). Všichni si tak mohli vyzkoušet dendrofon, poznávat přírodniny, v obraze odhalovat odstíny přírodních barev, hledat různé druhy pařezů, najít doupný strom a mnoho dalšího.

Velmi zajímavé bylo stanoviště „Land Art“ (výtvarný směr při němž se vytváří objekty z organických a anorganických materiálů). Do připravené sítě tedy mohl každý přidat cokoliv z přírody, co poblíž našel. Vzniklo nám tak krásné dílo, na kterém se podílelo bezmála 90 účastníků naší stezky.

Doplňující informace na stanovištích byly připraveny na principu QR kódů. Těm se věnoval (stejně jako grafické stránce stanovišť a celkové kompozici akce) Petr Brixí, Dis. I přes potíže s připojením na internet, nikdo nebyl o informace ochuzen. Stačilo si kódy vyfotit a pročíst pak v klidu doma.

Nechyběly ani hry. Například inspirace pro venkovní piškvorky vytvořené z kamenů. Tato hra zůstala na místě a může si ji kdokoliv zahrát i v budoucnu.

Výsledkem tajenky byl HOŘEČEK. Je to část názvu chráněné rostliny, která roste právě v chráněné oblasti „Na Dlouhé stráni“ – Hořeček Brvitý. Se správným řešením tajenky se do slosování o pět cen přihlásilo 37 luštitelů. Součástí ceny byl i mini mikroskop, který se určitě bude hodit při dalším bádání v přírodě.

Autor článku: Olga Marejková

- Naši partneři -
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -