Čtvrtek, 25 dubna, 2024
4.3 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceTřebušín: Bledule jarní každoročně rozzáří okolí Trojhorského potoka

Třebušín: Bledule jarní každoročně rozzáří okolí Trojhorského potoka

VIDEO: Okolí Trojhorského potoka v katastru obce Třebušín každoročně nabízí úchvatný pohled na kvetoucí koberce bledulí jarních. Tito poslové jara z čeledi amarylkovitých mají až 2,5 cm dlouhý bílý květ zvonkovitého tvaru, který tvoří 6 okvětních lístků. Každý z nich má pod špičkou typickou žlutou až zelenou skrvnu. Bledule jarní vykvétají brzy, již v únoru, a kvetou až do konce března. 
Koukořička či koukořík, jak říkaly bleduli naše babičky, patří mezi jedovaté rostliny a není vhodná pro jakékoli použití. Obsahuje jedovaté alkaloidy, které mohou způsobit nepříjemné zdravotní problémy.
V zahradách a parcích se bledule jarní pěstovala již od 15. století a dnes existuje celá řada kultivarů původního druhu. Cibulky běžně zakoupíte v zahradnictvích a nejvhodnější dobou pro jejich výsadbu je konec srpna. Bledule pak opakovaně kvetou na jednom místě několik let. 
Vyrazte tedy na výlet a využijte posledních pár jarních dnů, kdy můžete tuto rostlinu vidět v plném květu v jejím přirozeném prostředí.

- Naši partneři -
Petra Čudová
Petra Čudová
Kamera, reportérská činnost a střih reportáží Regionální televize Ústecka a KTV Štětí.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -