Pátek, 29 března, 2024
7.1 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceV Litoměřicích klesl počet svateb, snoubenci vzhledem k opatřením vyčkávají

V Litoměřicích klesl počet svateb, snoubenci vzhledem k opatřením vyčkávají

Litoměřice – Epidemie koronaviru poznamenala také konání svateb v Litoměřicích. Snoubenci, kteří chtěli prostřednictvím Městského úřadu v Litoměřicích letos uzavřít sňatek, již v některých případech své termíny s ohledem na epidemiologickou situaci a vládní nařízení zrušili. Ve většině případů však termín svatby předběžně rezervují a vyčkávají na stávající situaci spojenou s COVID-19.

„Letos provedly páry prozatím 18 závazných rezervací na svatební obřady, které se budou konat od dubna do října, z toho 13 v Litoměřicích, 5 v okolních obcích, a 42 předběžných rezervací s tím, že se rozhodnou dle aktuální situace,“ informovala Jana Hříbalová, matrikářka městského úřadu. O konkrétní datum spojené s určitou symbolikou není v letošním roce zvýšený zájem.

Od začátku letošního roku do posledního březnového dne eviduje matriční úřad sedm uskutečněných svateb. Loni ve stejném období, tedy od ledna do března, proběhlo osm svateb, jednalo se však již o počátek první koronavirové vlny a s tím spojený nouzový stav. Dva roky nazpět, v roce 2019, bylo během prvních třech měsíců oddáno šestnáct párů.

Matrikářky městského úřadu zaznamenávají zájem také o netradiční místa ke svatbě. „Jedním z nich se stal zámek v Třebušíně nacházející se na návsi, který si snoubenci v poslední době velmi oblíbili, dále pak Farma Zababeč v Třebušíně, Žernosecké vinařství či vinice ve Velkých Žernosekách. Oddáváme i nadále na zámku v Ploskovicích, kde má pro tento rok předběžnou rezervaci zatím deset párů a jeden pár rezervaci závaznou. Zájem je i o další místa v přírodě,“ doplňuje Jana Hříbalová. V Litoměřicích se páry nejčastěji oddávaenjí přímo na radnici či v parku Václava Havla. Již několik posledních let počet uzavřených manželství klesá.

Aktuální opatření v souvislosti se svatebními obřady najdete ZDE.

Autor: Iveta Hejduková

Tisková zpráva města Litoměřice.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -