Úterý, 30 dubna, 2024
18.2 C
Litoměřice
DomůZprávyCOVID 19ČČK školí dobrovolníky na covidová oddělení

ČČK školí dobrovolníky na covidová oddělení

Litoměřice V neděli 28. března proběhlo na uzavřeném oddělení litoměřické nemocnice školení dobrovolníků v rámci kurzu Základy moderního ošetřovatelství. Kurzy pořádá Oblastní spolek Českého červeného kříže v Litoměřicích.

Od 8. listopadu proběhlo již 14 kurzů, ve kterých se proškolilo na 120 dobrovolníků. Ti jsou zaneseni do celorepublikové databáze Českého červeného kříže a mohou působit v místě svého bydliště nebo tam, kde je jich potřeba. „Tři neděle nazpátek jsme tu školili dobrovolníky, kteří spadají pod Děčín. Vyškolili se u nás a v pondělí okamžitě odjeli na pomoc do nemocnice v Karlových Varech, kde ta potřeba byla největší,“ uvedla Olga Šotnarová, ředitelka Oblastního spolku ČČK Litoměřice.

Jednodenní kurzy probíhají o víkendech a již od počátku je o ně velký zájem. Termíny kurzů jsou pravidelně vypisovány na webových stránkách Českého červeného kříže a přihlásit se může kdokoliv, kdo chce pomáhat druhým a splňuje pár základních podmínek jako je plnoletost, bezúhonnost, čistý tretní rejstřík, popř. očkování proti žloutence typu B.

Osmihodinový kurz je zaměřen zejména prakticky a v době nouzového stavu probíhá v prostorách litoměřické nemocnice v co nejvíce reálném prostředí, s praktickými ukázkami a figuranty. Po úvodním zahájení a nezbytných formalitách se frekventanti dozvědí, jak se mají správně dezinfikovat a jak mají nasazovat a sundavat rukavice. Poté přejdou přímo na pokoje, prohlédnou si vybavení pokojů a následuje úprava lůžka. Dále se učí hygienu, polohování, vysazování na podložní mísu, nandavání plen, močových lahví, krmení, polohování při krmení, přendavání pacienta z lůžka na sedačku a odvážení kamkoliv. Nakonec je s nimi probírána i péče o umírající a zemřelé.

„A důležitou součástí je psychohygiena, aby pečovali i o svoje vlastní zdraví, protože dobrovolníci jdou do toho s velkým nasazením a vyhořet je dokážeme velice rychle,“ dodala Jana Petržílková, velitelka humanitární jednotky. Po skončení kurzu získají účastníci certifikát a mohou poté pečovat o nemocné doma, pomáhat v sociálních zařízeních nebo v nemocnicích a jiných zdravotnických zařízeních.

Autor: Petra Helena Krčmaříková

Úvodní foto je ilustrační.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -