Čtvrtek, 2 května, 2024
18.7 C
Litoměřice
DomůZprávyRedakční zprávyBledule jarní každoročně rozzáří okolí lučního potoka

Bledule jarní každoročně rozzáří okolí lučního potoka

Třebušín – Okolí lučního potoka v katastru obce Třebušín každoročně nabízí úchvatný pohled na kvetoucí koberce bledulí jarních. Tito poslové jara z čeledi amarylkovitých mají až 2,5 cm dlouhý bílý květ zvonkovitého tvaru, který tvoří 6 okvětních lístků. Každý z nich má pod špičkou typickou žlutou až zelenou skvrnu. Bledule jarní vykvétají brzy, již v únoru, a kvetou až do konce března.

„Nevídaný počet bledulí jarních je daný tím, že tato lokalita je charakteristickým prostředím pro tento druh. Tento biotop se vyznačuje tím, že je dostatečně vlhký, protože se nachází v povodí lučního potoka, je tady spousta listnatých stromů, které zajišťují zastínění biotopu, a díky tomu právě ta bledulka jarní tady výborně prosperuje,“ vysvětlil výskyt velkého množství rostlin na tomto místě biolog, Jaroslav Porš.

V zahradách a parcích se bledule jarní pěstovala již od 15. století a dnes existuje celá řada kultivarů původního druhu. Cibulky lze běžně zakoupit v zahradnictvích a nejvhodnější dobou pro jejich výsadbu je konec srpna. Bledule pak opakovaně květou na jednom místě několik let. Jejich sběr ve volné přírodě je tak nesmyslný a zároveň protiprávní. „Bledule jarní pratří k ohroženým druhům naší květeny a ve stejné kategorii je také chráněna zákonem na ochranu přírody a krajiny,“ dodal Porš.

V důsledku sucha v posledních letech dochází bohužel k úbytku přírodních stanovišť bledulí. Vyrazte tedy na výlet a využijte posledních pár březnových dnů, kdy můžete tuto rostlinku vidět v jejím přirozeném prostředí.

Autor: Petra Helena Krčmaříková

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -