Sobota, 27 dubna, 2024
12.6 C
Litoměřice
DomůKulturaV Radovesicích ožívá alternativní kultura. Streamy kapel sledují stovky lidí

V Radovesicích ožívá alternativní kultura. Streamy kapel sledují stovky lidí

Tomáš „Saly“ Salač z Radovesic na Libochovicku miluje muziku a před lety si z koníčka vytvořil živobytí. Sám hrával hned v několika rockových kapelách (např. Hudr Banden) a silné vazby na nezávislou hudební scénu ho přivedly na myšlenku, začít se na kulturním poli živit jako zvukař a promotér.

„My si s klukama z kapel nejdřív zvučili některý akce sami, pak jsem začal občas pomáhat se zvukem i na akcích kamarádů a známých a nakonec jsem si řekl, že mě to vlastně dost baví, začal jsem nakupovat techniku a už u toho zůstal. Sám spolupořádám i větší festivaly jako třeba libochovický Rock co Rok a tak mě napadlo, že bych do toho šel už fakt ve velkým a koupil jsem si koncertní pódium. Jenže mi do toho hodil koronavirus vidle,“ říká rozladěně jinak velký pohodář Saly.

Laskavý čtenář by musel být návštěvníkem z Marsu, aby neodtušil, kam tento článek bude směřovat. Idylka obživy v podobě celoživotního koníčka vzala za své prakticky ihned po nástupu pandemie. Pódium za těžké peníze je uklizené v garáži a vítá první osminohé nájemníky, zatímco jeho majitel horko těžko splácí leasing. Tomáš se ale svojí vášně nehodlal vzdát, v původním skladu si vytvořil improvizované televizní studio, dokoupil kamery a začal vysílat streamy kapel z regionu. Skvěle mu pomáhají technici z Rádobydivadla Klapý a jako moderátor Peťan z kapely Louty. Každý víkend tak mají možnost diváci Facebooku a YouTube sledovat krátké rozhovory s protagonisty online přenosů ze zkušebny a po nich jejich produkci. Streamů vzniklo už 25 a sledovaly je tisíce fanoušků. Nejzvučnějšími účinkujícími byli asi ústečtí punkeři Houba, Sex Deviants, Louty nebo hardcoroví Beautiful Cafillery. Minulý víkend se ovšem představilo třeba také divadlo Sex Culomets.

„Chceme dávat prostor co nejširšímu spektru žánrů, uvítáme kohokoliv, kdo chce v těžký době poslat lidem trošku nezávislé kultury. Přednost ale dáváme souborům ze severu Čech. Každý stream obsahuje QR kód pro možnost finanční podpory, pro peníze to ale neděláme – dary diváků většinou stačí tak na náklady. Chceme prostě udržet alternativní kulturu aspoň trochu živou, když se nesmíme scházet naživo,“ vysvětluje hlavní motivaci zvukař, režisér a producent v jedné osobě Saly.

Paradoxní je, že všechna videa sledují řádově stovky lidí, což je většinou násobně víc, než kolik chodí fandů kapelám na koncerty. Sním ale svojí kytaru, jestli by všichni radši okamžitě nevyměnili internetové diváky za pořádný koncert před lidmi.

Live streamy ze zkušebny (@Livestreamzezkusebny na FB) můžete sledovat i tento víkend. V sobotu se představila punkrocková kapela Ruined Floor a v neděli od 18:45 můžete sledovat Censorshit z Ostrova, kteří hrají hutný hardcore. Na YouTube streamy najdete na kanálu Tosasound, což je Salyho zvukařská firma.

Live stream ze zkušebny s roudnickou kapelou Louty

- Naši partneři -
Lukáš Fíla
Lukáš Fíla
Grafik, televizní střihač a novinář z Litoměřic. Jeho hlavní pracovní náplní je editace videí pro zpravodajství Regionální televize a veškeré grafické a postprodukční práce. Je webmastrem Litoměřicka24 a šéfredaktorem Litokapsu (momentálně pouze v elektronické podobě).
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -