Pátek, 19 dubna, 2024
3.5 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceSčítání lidu začíná. Do 9. dubna můžete vše odbavit elektronicky

Sčítání lidu začíná. Do 9. dubna můžete vše odbavit elektronicky

O půlnoci z 26. na 27. března začíná v Česku sčítání lidu. To probíhá na našem území každých deset let již od roku 1869.

V první fázi má každý možnost sečíst se online prostřednictvím elektronického formuláře na webu www.scitani.cz nebo v mobilní aplikaci jednoduše z pohodlí domova. Kdo se nesečte online do 9. dubna, má zákonnou povinnost od 17. dubna do 11. května 2021 vyplnit listinný sčítací formulář a odevzdat ho buďto vhozením do kterékoliv poštovní schránky nebo na určené kontaktní místo. Distribuci formulářů mají na starosti sčítací komisaři a síť kontaktních míst. Tuto část sčítání zajišťuje z velké části Česká pošta.

Distribuce a sběr listinných formulářů budou pravděpodobně probíhat ve složité epidemické situaci. Činnost sčítacích komisařů i kontaktních míst bude v součinnosti Českého statistického úřadu (ČSÚ) a České pošty upravena tak, aby došlo k výraznému omezení fyzických kontaktů mezi sčítacími komisaři a obyvatelstvem za dodržení aktuálních hygienických opatření. Seznam sčítacích komisařů a kontaktních míst najdete na stránce https://scitani.ceskaposta.cz .

Sčítání jako jediné šetření umožňuje plně zachytit, jak se mění život české společnosti. Bez těchto dat by dnes nebylo možné komplexně analyzovat, jaké dopady mají krizová protiepidemická opatření na ekonomický či demografický stav. „Sčítání je nenahraditelným zdrojem údajů o domácnostech. Hlavně data o počtu osob podle věku a lokalit jsou potřeba víc než kdy jindy. Bez nich bychom nedisponovali například potřebnými detaily o rozmístění seniorů a dostupnosti zdravotnických zařízení. V podmínkách lockdownu se taky ukazuje důležitost statistik o dojíždění do zaměstnání mezi obcemi a okresy,“ sdělil Robert Šanda, ředitel odboru statistiky obyvatelstva ČSÚ.

Statistici dnes nepotřebují zjišťovat majetkové poměry nebo dokonce zdravotní stav obyvatel. Nebudete tak vyplňovat dotazy, zda vlastníte ledničku, auto či počítač. V letošním sčítání se otázky týkají už jen těch údajů, které nelze zjistit z administrativních zdrojů. Statistiky tak například zajímá dojížďka do zaměstnání a do škol nebo faktické bydliště.

Autor: Radim Tuček

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -