Čtvrtek, 2 května, 2024
20.9 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceKomunitní zahrádka v Litoměřicích zahájila sezónu, osázené jsou první záhony

Komunitní zahrádka v Litoměřicích zahájila sezónu, osázené jsou první záhony

Litoměřice – S příchodem jara ožila také komunitní zahrádka u litoměřických pokratických závor. Místo pro lidi, kteří by rádi zahradničili a nemají vlastní prostory, už má připravené záhony a zasazený živý plot a ovocné stromy. Současná vládní nařízení sice zatím neumožňují plánovaná sousedská setkání, ale na zahrádce se přesto pořád něco děje.

„Abychom neporušovali nařízení, chodíme na zahrádku individuálně. Všem, kteří zde mají svůj záhonek, jsme rozdali klíčky a každý se chodí o své „políčko“ starat, jak mu to vyhovuje. Chtěla bych touto cestou poděkovat firmě Gabriel s. r. o., která nám poskytla jako sponzorský dar živý plot – už je zasazený. Velké díky patří také Terezce Bezděkové a Vilémovi Michnovi, zahradním architektům, kteří s námi na podobě zahrádky spolupracují. Mimo jiné nám poradili, jaké ovocné stromy do prostoru zasadit. A to nejen s ohledem na to, aby se stromům v této lokalitě dařilo, ale také aby rostly ve vzájemném souznění,“ uvedla spoluautorka projektu Martina Žilková.

Co budou lidé na svém záhonku v rámci komunitní zahrady pěstovat, je jen na nich. „Já mám svůj záhonek už osázený. Rozhodla jsem se například pro mrkev a ředkvičky. Nemusí se předem předpěstovávat a případný přízemní mrazík těmto rostlinkám nevadí,“ vysvětlila Martina Žilková. Uvedla, že v tuto chvíli je nejlepší možná doba na to, začít doma předpěstovávat například rajčata a papriky.

Svého „nájemce“ mají v tuto chvíli všechny na zahrádce dostupné záhony. V dohledné budoucnosti tady bude i malý zahradní domek.

Litoměřickou komunitní zahrádku najdete na facebooku – ZDE.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -