Čtvrtek, 2 května, 2024
13.8 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceNa Litoměřicku byl nalezen uhynulý luňák červený. Kriticky ohroženého ptáka zřejmě někdo...

Na Litoměřicku byl nalezen uhynulý luňák červený. Kriticky ohroženého ptáka zřejmě někdo otrávil

Litoměřicko – V poli na Litoměřicku byl nalezen mrtvý luňák červený. Ornitologové ho našli díky vysílačce, kterou byl vybavený a která signalizovala, že se nepohnul z místa. Pták, který je veden jako kriticky ohrožený druh, byl nalezen v pozici typické pro otravu – zaťaté pařáty jasně ukazují, že umíral v bolestivé křeči.

Zda se jedná o otravu  nervovým jedem karbofuranem, ukáže pitva. Případ si převzala policie a vyšetřuje ho jako trestný čin. Samotné držení jedu karbofuranu je totiž trestným činem a v celé Evropské unii je jeho držení zakázané už od roku 2008.  Dříve se užíval jako pesticid v zemědělství. Několik kapek tohoto jedu dokáže spolehlivě usmrtit prakticky jakéhokoliv živočicha.

Ptáka vyhledala psovodka České společnosti ornitologické Klára Hlubocká. Její pejsek Victory je speciálně vycvičený k tomu, aby v terénu pátral po otrávených návnadách a jejích obětech. O 2,5 kilometru dál, v prostoru, kde byl luňák podle vysílačky ještě aktivní, byly nalezeny mrtvé kuny a také káně lesní – všichni rovněž s příznaky otravy.

Jeden mrtvý luňák červený byl tento týden nalezen také na Hodonínsku. Jednalo se o tříletého samce, který zimoval v Itálii a do Čech se vrátil, aby tady založil rodinu. Otrava to ale překazila.

O případech informovala Česká společnost ornitologická, která rovněž poskytla přiložené fotografie.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -