Pondělí, 29 dubna, 2024
19.5 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceRoudnice nad LabemRoudnice n. L.: Nová výstava představuje principy zrcadlení posledních 60 let

Roudnice n. L.: Nová výstava představuje principy zrcadlení posledních 60 let

VIDEO: Během února byla v Galerii moderního umění v Roudnici nad Labem nainstalována skupinová výstava 32 osobností posledních tří generací v českém umění. Společným tématem jejich tvorby je práce s pravidlem osově převráceného či reflektovaného obrazu – tedy s principem zrcadlení.

Pod klenbou galerie se tak odehrává napínavý dialog mezi objekty, fotografiemi, site-specific instalacemi nebo videi. Jejich působení na pozorovatele přesahuje zdi výstavní síně. Zrcadlení umožňuje vtáhnout do díla okolní prostor včetně diváka, jehož tělesný zážitek a interpretace se stává předpokladem pro vznik díla.

Celé výstavě dominuje velikánský panel, což je dílo Richarda Loskota, architekta výstavy. Tento panel představuje zrcadlový odraz klenby výstavního sálu. Richard Loskot byl zároveň pověřen architekturou a umístěním všech děl v expozici.

Jedním z vystavovaných děl jsou i pokovená skla, která jsou zavěšena těsně za vstupem do velkého výstavního sálu. Díky jemnému pohybu odrážejí v různých úhlech a pohledech okolní stěny a nechají tak do hlavního sálu nahlédnout i postavu DHL Joea Kryštofa Strejce, jehož výstava probíhá ve foyer galerie.

„Maluji sice různé divné postavy, ale většinou si za nimi stejně představuji sám sebe.“ Tak jednoduše a trefně shrnul Kryštof Strejc svou tvorbu. Pod maskou postav mění svá povolání, ocitá se v různých bizarních situacích a možná i hledá smysl svého života.

Po rozvolnění protiepidemických opatření bude výstava v roudnické galerii přístupná až do 13. června.

www.galerieroudnice.cz

- Naši partneři -
Petra Čudová
Petra Čudová
Kamera, reportérská činnost a střih reportáží Regionální televize Ústecka a KTV Štětí.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -