Pondělí, 29 dubna, 2024
14.9 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceSčítání lidu, domů a bytů proběhne poprvé online

Sčítání lidu, domů a bytů proběhne poprvé online

Na konci března začne celorepublikové Sčítání lidu, domů a bytů. Sčítání je prováděno v pravidelných desetiletých intervalech, avšak vůbec poprvé ve své historii proběhne z pohodlí domova, a to přes internet nebo prostřednictvím mobilní aplikace.

Sčítání 2021 začíná v sobotu 27. března a do 9. dubna má každý možnost sečíst se online. Kdo se nesečte online, musí v termínu od 17. dubna do 11. května vyplnit a odevzdat listinný formulář. Jeho distribuci zajišťují sčítací komisaři a bude probíhat podobně, jako nyní probíhá doručování doporučených poštovních zásilek.

Vyplněné formuláře pak bude možné zdarma odeslat v předtištěné obálce nebo prostřednictvím schránek a kontaktních míst České pošty. Vzhledem k současné epidemické situaci tak dojde k výraznému omezení fyzických kontaktů mezi sčítacími komisaři a obyvatelstvem a komisaři nebudou pomáhat s vyplňováním formulářů.

Sčítání je povinné pro všechny osoby, které mají trvalý pobyt na území České republiky. Nevztahuje se pouze na cizince, kteří jsou v České republice na dobu kratší než 90 dnů a na cizince požívající diplomatické výsady a imunity.

Výsledky sčítání se využívají kromě jiného při přípravě programů bydlení, rozvoji infrastruktury, plánování lepší dostupnosti služeb a dopravy, kapacit ve zdravotnických zařízeních nebo při tvorbě územních plánů. V konečném důsledku tak ovlivňují život každého z nás. Občanům je k dispozici infolinka 840 304 050 a podrobné informace naleznou na www.scitani.cz.

Autor: Petra H. Krčmaříková

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -