Sobota, 27 července, 2024
19.4 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřiceNová poradna Klubko pomáhá rodinám v nouzi

Nová poradna Klubko pomáhá rodinám v nouzi

„Klubko“ působí v Litoměřicích od ledna 2020, kdy se primárně zaměřuje na komunitní sociální práci s rodinami na Litoměřicku, kdy vedlejší činností projektu jsou služby poskytované odbornou „Poradnou Klubko“. Projekt je financován ESF v programu OPZ a spolupráci s MAS České středohoří, z.s,. Projekt, v rámci něhož „Klubko“ funguje, realizuje nezisková organizace Centrum D8 o.p.s.

Aktivity „Klubka“ probíhají ve Sládkově ulici v prostorách mateřského centra Klubíčko. Klubko je prostor, kde se lidé (zejména rodiče s dětmi) mohou setkávat, vzdělávat se, či řešit své problémy. K dispozici je zde rodinám koordinátor aktivit a sociální pracovnice, které jim mohou podat pomocnou ruku, vyslechnout je, pomoci se zvládáním běžných problémů, poskytnout základní sociálně právní poradenství, nebo je nasměrovat na služby „Poradny Klubko“. Ta vznikla jako doprovodná služba „Klubka“. Chod poradny zajišťují odborníci z oboru psychologie, sociální práce a mediace.

Veškeré aktivity projektu jsou pro rodiče s dětmi bezplatné. Rodičům a jejich dětem konkrétně nabízíme tréninkové aktivity, jednorázové aktivity, semináře a workshopy zaměřené na témata spojená s partnerstvím, výchovou dětí, zdravím celé rodiny, psychickou pohodou, mezigeneračním soužitím, apod.. V tuto chvíli jsou aktivity omezeny z důvodu pandemické situace a omezeně fungují pouze online.

Pomoc na mnoha úrovních zcela zdarma

Cílem odborné „Poradny Klubko“ je pomoci rodinám na Litoměřicku, které se dostaly do nelehké životní situace a potřebují pomoc či podporu. Klientům nabízí terapeutické služby, psychologické a sociální poradenství. Dále službu mediátora, kterou využívají rodiny, jež řeší například uspořádání péče o děti, otázku rodičovských kompetencí atd. Mediační služby hojně využívá také Okresní soud Litoměřice a místní oddělení sociálně právní ochrany dítěte (OSPOD), se kterými Klubko spolupracuje.

Mezi častá témata jednotlivých sezení patří otázky rozvodových sporů, výchovné problémy dětí, záškoláctví, závislosti v rodinách, ale i vztahové problémy. Nedílnou součástí práce poradny je pomoc rodinám, kde hrozí ústavní výchova nebo kde již došlo k soudnímu nařízení ústavní péče u dítěte (sanace rodiny).

Smyslem poradny „Klubko“ je pracovat multidisciplinárně a snažit se nabídnout nebo zprostředkovat klientovi službu tak, aby byla co nejvíce nápomocna celému rodinnému systému. V rámci tohoto cíle spolupracuje nejen se jmenovaným soudem či OSPOD, ale i s ostatními místními organizacemi.

O fungování „Klubka“ a jeho aktivitách se můžete dozvědět více na facebookových stránkách, nebo stránkách Centra D8 o.p.s..
FB: komunitní centrum pro rodiče Klubko – Litoměřice

Autorka: Mgr. Jana Jakubcová, Klubko, tel.: 775 369 272

- Naši partneři -
Lukáš Fíla
Lukáš Fíla
Grafik, televizní střihač a novinář z Litoměřic. Jeho hlavní pracovní náplní je editace videí pro zpravodajství Regionální televize a veškeré grafické a postprodukční práce. Je webmastrem Litoměřicka24 a šéfredaktorem Litokapsu (momentálně pouze v elektronické podobě).
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -