Pondělí, 6 května, 2024
18 C
Litoměřice
DomůZprávyRedakční zprávyNa Litoměřicku někdo ukradl plašiče zvěře. Odřezal je z patníků

Na Litoměřicku někdo ukradl plašiče zvěře. Odřezal je z patníků

Litoměřicko Zatím neznámý zloděj ukradl mezi Roudnicí nad Labem a Račicemi 50 plašičů zvěře. Případem se už začali zabývat roudničtí policisté. Zloděj plašiče doslova odřezal z patníků, takže bude potřeba nahradit i dopravní značení. Jak uvedl poradce krajského úřadu pro oblast dopravy Jan Pechout, nenechavci doma přístroj k ničemu nebude.

„Domnívám se, že to někdo ukradl kvůli solárním bateriím. Jejich hodnota je ale ve srovnání se způsobenou škodou naprosto zanedbatelná. Plašiče byly u silnice instalovány, protože riziko střetu se zvěří je na daném úseku velké. Je potřeba si uvědomit, že když už ke střetu se zvěří dojde, může to být fatální nejen pro zvíře, ale i pro řidiče. Evidujeme případy, kdy se řidič pokoušel zvířeti na silnici vyhnout, narazil do stromu a zemřel. Plašiče pomáhají těmto extrémním situacím předejít. Zloděj si to zřejmě neuvědomil, nebo mu to bylo jedno. Je to stejné, jako když ukradnete dopravní značku. Ve sběrně Vám za ní dají s trochou štěstí pár stovek, ale můžete způsobit tragickou dopravní nehodu a zavinit smrt nevinných lidí,“ uvedl Pechout.

Ukradené plašiče jsou značky DeerDetter. Pocházejí z Rakouska a Ústecký kraj je používá jako jediný v republice. I díky finanční podpoře krajského úřadu. V Rakousku se tyto plašiče velmi osvědčily. Během pětiletého testovacího období tam počet srážek se zvěří díky těmto přístrojům klesl o devadesát procent.

Plašiče DeerDetter spouští světlomety automobilů. Čidla je detekují až na vzdálenost 400 metrů a spustí k lesu nebo k poli vysokofrekvenční zvuk a světelné signály. Jakmile vozidlo bezpečně projede, zařízení ukončí svou činnost a zvěř může pokračovat v cestě. Testování prokázalo, že plašiče spolehlivě zastaví jakoukoliv zvěř – divočáky, srnky, zajíce, ale i ježky.

„Co se stalo, jsem zjistil při kontrole úseku a velice mě to mrzí. Jeden plašič stojí v přepočtu asi dva a půl tisíce korun, takže škoda nastala veliká a nejsem si jistý, že se podaří plašiče nahradit stejnými přístroji. Uvidíme, jak situaci vyhodnotí Ústecký kraj – i vzhledem k aktuální koronavirové situaci a nezbytným úsporám. Je mi to líto, protože plašiče značky DeerDetter jsou skvělé a máme s nimi tu nejlepší možnou zkušenost,“ uvedl Kamil Plíšek z Podřipského sdružení nájemců honiteb.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -