Sobota, 27 července, 2024
19.4 C
Litoměřice
DomůZprávyRedakční zprávyZemřela dlouholetá starostka Terezína Růžena Čechová

Zemřela dlouholetá starostka Terezína Růžena Čechová

Terezín – Včera zemřela Růžena Čechová – dlouholetá starostka města Terezín. Původním povoláním dětská sestra byla zastupitelkou téměř čtyřicet let – od roku 1976 až do roku 2014, kdy definitivně odešla do důchodu. Coby starostka město vedla v letech 1994 – 2002 a 2007 – 2014. V letech 1990 – 1994 byla místostarostkou.

 Pro Terezín Čechová získala obří dotace a zahájila obnovu pevnostního města. V roce 2002 musela coby starostka čelit i povodním.

 „Opustila nás dáma velkého rozhledu, velké vůle a velkého srdce. Všichni na ní vzpomínejme s úctou a uznáním. Vždy, když půjdeme okolo opravených objektů pevnostních staveb. Vždy když si vzpomeneme na Josefínské slavnosti. I celá současná sedmiletková scéna je poznamenána podporou, jaké se jí od paní starostky Čechové vždy dostávalo. Doba je vymknutá z kloubů a nedovolí nám důstojně se rozloučit, tak jak bychom chtěli. Každý z nás si však najděme chvíli na zastavení, zapálení svíčky a zamyšlením nad krásným člověkem, který již není,“ uvedl na facebooku historický vojenský spolek Steinmetz Terezín.

Růžena Čechová se na post starostky vrátila v roce 2007 (po pětileté pauze), protože podle jejích slov „o starostování tehdy neměl nikdo zájem.“ Uvedla to pro server Idnes.cz. V roce 2010 se jí podařilo pro Terezín vyjednat dotaci 500 milionů korun na opravy opuštěných armádních budov.

Právě Růžena Čechová vytrvale upozorňovala na potenciál Terezína z hlediska turistického ruchu. Věřila, že Terezín má šanci na zápis do seznamu UNESCO.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -