Čtvrtek, 2 května, 2024
13.6 C
Litoměřice
DomůZprávyČerná kronikaMaročan na podvozku do Vídně nedojel. Afghánce našel pes.

Maročan na podvozku do Vídně nedojel. Afghánce našel pes.

ÚSTECKÝ KRAJ – Zprávy Policie ČR 

Cílem Maročana byla Francie, jeho cesta skončila na D8

V úterý hodinu po půlnoci obdrželi policisté hlášení, že před budovou benzínové čerpací stanice na 44. km dálnice D8 ve směru na Ústí nad Labem spí muž. Na místo dorazila hlídka z dálničního oddělení Nová Ves a nalezla již probuzeného muže, který mluvil převážně francouzsky a částečně anglicky a hlídce uvedl, že u sebe nemá doklad totožnosti a přijel schovaný ve spodní části návěsu nějakého nákladního vozidla.

Na místo byla přivolána hlídka ústecké cizinecké policie, protože existovalo podezření, že se jedná o migranta. Cizinec policistům nepředložil žádný cestovní doklad, pouze uvedl své jméno, příjmení, datum narození a že je z Maroka. Policisté ověřili jeho totožnost, a protože nedisponoval žádnými doklady ani dokumenty, které by ho opravňovaly k legálnímu pobytu na území ČR, byl 35letý Maročan zajištěn a eskortován na policejní služebnu k provedení dalších úkonů.

V průběhu výslechu cizinec uvedl, že cestoval na podvozku kamionu s rakouskou poznávací značkou v domnění, že ho doveze do Vídně. Jeho cílem byla Francie nebo Španělsko. Pod nápravou se ukryl v Maďarsku a v úkrytu strávil 16 hodin. Při druhé zastávce kamionu slezl, neboť byl již velmi unavený. Bylo to právě na „benzínce“, kde ho zajistila Policie ČR.

Cizinec byl umístěn do záchytného zařízení pro cizince v Balkové.


Afghánci přicestovali v nákladovém prostoru kamionu

Ve středu před polednem si policejní psovod při příhraniční hlídce v obci Petrovice na Ústecku všiml, že se u benzinové čerpací stanice zdržuje skupina pěti osob. Protože se jednalo o cizince, byla na místo přivolána hlídka cizineckých policistů, která zjistila, že se jedná o státní příslušníky Afghánistánu, kteří nedisponují žádným dokladem totožnosti. Byli proto zajištěni pro podezření z neoprávněného pobytu na území České republiky.

Cizinci byli převezeni do nemocnice k testu na přítomnost Covid-19 a zároveň jim byl proveden rentgen zápěstí k určení věku, protože všichni uváděli, že jsou nezletilí. Z výsledků vyšetření vyplynulo, že jde o čtyři dospělé muže a jednoho nezletilého.

Z dalšího šetření vyplynulo, že cílem jejich cesty byla Spolková republika Německo. V Rumunsku nastoupili na ložní plochu kamionu za pomoci převaděče, zatímco řidič vykonával povinnou přestávku a spal. Později řidič pravděpodobně zaslechl hluk z návěsu kamionu, zastavil na sjezdu z dálnice a z návěsu je vyhodil. V cestě pokračovali pěšky až do Petrovic, kde byli zajištěni Policií ČR.

Cizincům bylo vydáno rozhodnutí o zajištění za účelem správního vyhoštění. Tři osoby byly umístěny do záchytného zařízení pro cizince v Balkové, dvě osoby do záchytného zařízení pro cizince Bělá Jezová.


por. Šárka Poláčková
KŘP Ústeckého kraje
8. 1. 2021
Zdroj tisk. zprávy: policie.cz

- Naši partneři -
Lukáš Fíla
Lukáš Fíla
Grafik, televizní střihač a novinář z Litoměřic. Jeho hlavní pracovní náplní je editace videí pro zpravodajství Regionální televize a veškeré grafické a postprodukční práce. Je webmastrem Litoměřicka24 a šéfredaktorem Litokapsu (momentálně pouze v elektronické podobě).
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -