Pátek, 29 března, 2024
16.7 C
Litoměřice
DomůMěsta/obceLitoměřicePomozte vybudovat tréninkovou farmu v Keni!

Pomozte vybudovat tréninkovou farmu v Keni!

Litoměřice – Víte, že litoměřické obecně prospěšné společnosti ShineBean se od roku 2006 podařilo v Keni vybudovat už tři školní tréninkové farmy? Díky tomu mají děti (a jejich rodiče) šanci, naučit se pěstovat si potraviny! Epidemie koronaviru, která keňské školy uzavřela, společnost ShineBean přivedla na myšlenku, aby pro děti vybudovala farmu vlastní. Zbývá jen sehnat peníze, aby se mohlo začít stavět.

„Pozemek na vybudování farmy už máme díky místní organizaci, která s námi spolupracuje, v Keni zakoupen. Jakmile získáme prostřednictvím vyhlášené sbírky 170 tisíc korun, můžeme začít stavět. Padesát tisíc korun postačí na jednoduchý domek pro farmu a její pracovníky,“ vysvětlila ředitelka společnosti ShineBean Renata Rokůsková.

Aktuálně je vybráno více než 50 tisíc. Sbírka končí za třicet dní. Přispět můžete ZDE.

Farma bude mít 8 tisíc metrů čtverečních. Nachází se 25 kilometrů od města Bondo na břehu Viktoriina jezera. Bude se na ní pěstovat nejrůznější zelenina, ovoce, luštěniny, léčivky a ovocné stromy.  Farma bude sloužit i k vytváření výukových manuálů a videí, která budou přístupná online. Může tak oslovit ještě více lidí.

„Ceny potravin letí i díky epidemii koronaviru výrazně nahoru a zájem o farmaření mezi lidmi roste. V západní Keni se ale lidé vždy živili hlavně pastevectvím a znalosti o pěstování rostlin tu chybí. Také proto je výuka tak moc důležitá,“ vysvětluje Renata Rokůsková.

Pokud přispějete, můžete si vybrat i odměnu. Třeba pohlednici přímo od dětí z Keni (dorazí do dvou měsíců od přispění) nebo semena afrických rostlin. Chcete-li si zkusit vypěstovat  třeba vlastní papáju nebo kešu ořechy, bude to jistě pro Vás to pravé.

Přispět můžete také odesláním libovolné částky na účet 2107333074/2700.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -