Sobota, 27 dubna, 2024
18.1 C
Litoměřice
DomůKulturaDětiVíte, odkud se vzal vánoční stromeček?

Víte, odkud se vzal vánoční stromeček?

Víte, že tradice zdobení stromů sahá do doby dávno předtím, než přišlo křesťanství? Pro naše předky byla zima nejobávanějším ročním obdobím a tak si domů nosili zelené větve. Zdobili si jimi okna a dveře a věřili, že díky tomu se od nich nemoci a zlí duchové budou držet dostatečně daleko. Větve stromů, které zůstávaly zelené po celý rok, byly příslibem brzkého návratu slunce a života.

První historicky doložená zmínka o vánočním stromku pochází z roku 1570 ze severoněmeckých Brém. Nejprve se vánočními stromky zdobila pouze venkovní prostranství. První vánoční stromeček v Česku ozdobil v roce 1812 tehdejší ředitel Stavovského divadla – Jan Karel Lieblich. Do vnitřních prostor se stromeček přesunul až o mnoho let později.

Pokud jde o ozdoby, ty, které známe dnes, se začaly na stromeček věšet až ve 20. století. Původně lidé svůj symbol Vánoc zdobili červenými jablky, perníčky, ořechy a pozlacenými ořechovými skořápkami.

- Naši partneři -
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová
Kateřina Hažvová je novinářka z Lovosic. Vystudovala mediální komunikaci na Vyšší odborné škole Jana Ámose Komenského v Ostravě. Její pracovní náplní je především redakční a administrativní činnost v tištěné i elektronické podobě Litoměřicka24. Je vášnivou čtenářkou a velkou milovnicí kávy, kaváren a sladkostí všeho druhu.
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -