Pátek, 19 dubna, 2024
3.5 C
Litoměřice
DomůZprávyTipy a nápadyZenerova dioda v kostce: Jaký je princip jejího fungování a kde se...

Zenerova dioda v kostce: Jaký je princip jejího fungování a kde se s ní setkáte?

Co je dioda

Slovem dioda obecně označujeme elektrotechnické součástky, které obsahují dvě elektrody označované jako anoda a katoda. Vyznačují se odlišným tvarem voltampérové charakteristiky v závislosti na polaritě přiloženého napětí.

V dobách minulých se vyskytovaly zejména vakuové diody neboli elektronky. V současní praxi jsou nicméně obvyklé polovodičové diody, které využívají principu PN přechodu. To znamená usměrnění střídavého proudu, tyto diody jej propouštějí výhradně jedním směrem.

Pracovní stav diody může ve směru propustném, případně v závěrném. Propustný směr znamená, že na anodě je kladnější napětí než na katodě. Naopak závěrný směr obnáší to, že na anodě je zápornější napětí než na katodě.

Podle použití rozlišujeme diody na několik typů:

  • výkonová usměrňovací dioda
  • vysokofrekvenční dioda
  • stabilizační Zenerova dioda
  • kapacitní dioda – Varikap
  • fotodioda
  • LED dioda
  • laserová dioda

Co je Zenerova dioda

Tato dioda je speciálně konstrukčně upravena a používá se výhradně ve směru závěrném. Ve směru propustném vykazuje Zenerova dioda chování běžné diody. Jinak se jí též říká stabilizační právě proto, že se využívá primárně ke stabilizaci napětí v elektrických obvodech.

Její princip lze osvětlit následovně: Jestliže v závěrném směru dojde k překročení Zenerova napětí, nastane to, že proud prudce vzroste, neboť došlo k vratnému proražení přechodu. Napětí na Zenerově diodě je však za této situace téměř neměnné.

Klasická usměrňovací dioda by se při tomto způsobu zapojení poničila. Průchodem proudu nicméně dochází k zahřívání diody. Z tohoto důvodu nesmí dojít k překročení maximálního proudu.

Zenerova dioda v praxi:

Typickým modelovým příkladem, jímž lze osvětlit jednoduché využití Zenerovy diody v praxi, je běžná domácnost. Zde obvykle dochází ke střídavému vypínání a zapínání různých spotřebičů. Diodu je tak možno využít k tomu, abychom změnám napětí zabránili.

O společnosti TME neboli Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

Diody jsou v elektrotechnice nezbytnou součástí řady zařízení. Značka TME proto nabízí rozsáhlé portfolio Zenerových diod a dalších produktů.

Tato společnost vznikla v Polsku v roce 1990. Dnes sídlí ve městě Lodž, ve středním Polsku navíc vybudovala moderní logistické centrum. K němu navíc v budoucnu přibude centrum Greenfield, jehož výstavba byla zahájena v roce 2019.

Což by mělo znamenat nejen tisíce skladovacích míst navíc, ale také optimalizaci firemních procesů a zautomatizování jednotlivých činností souvisejících se skladováním.

Díky tomu je většina položek v nabídce okamžitě fyzicky dostupná skladem. Export jednotlivých objednávek tak probíhá bez průtahů a ke spokojenosti klientů je možno odbavovat přibližně 5000 zakázek za den. Svou důvěru proto Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o. vyjadřují odběratelé po celém světě.

- Naši partneři -
Lukáš Fíla
Lukáš Fíla
Grafik, televizní střihač a novinář z Litoměřic. Jeho hlavní pracovní náplní je editace videí pro zpravodajství Regionální televize a veškeré grafické a postprodukční práce. Je webmastrem Litoměřicka24 a šéfredaktorem Litokapsu (momentálně pouze v elektronické podobě).
- Reklama -

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Naši partneři -
- Reklama -